Zamjenik župana sudjelovao na konferenciji o Nacionalnom informacijskom sustavu za droge

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 25.10.2013. 16:22

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Varaždinska županija

Povodom desete obljetnice suradnje s Europskim centrom za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA), Ured za suzbijanje zlouporabe droga je, u suradnji sa spomenutom EU agencijom i uz tehničku podršku TAIEX jedinice Europske komisije, organizirao je dvodnevnu Konferenciju o dosadašnjem razvoju i budućoj perspektivi Nacionalnog informacijskog sustava za droge u Republici Hrvatskoj, u Petrčanama kraj Zadra 22. i 23. listopada.

Konferenciju su otvorili Wolfgang Götz, direktor EMCDDA i Željko Petković, ravnatelj Vladinog Ureda za suzbijanje zlouporabe droga.

Konferenciju su pratili i zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Dražen Jagić te voditeljica Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti javnog zdravstva i socijalne medicine dr. Irena Stipešević Rakamarić.

U okviru programa Konferencije predstavljena je retrospektiva rezultata dosadašnjih aktivnosti i projekata te dan uvid u problematiku droga u Hrvatskoj iz različitih aspekata, uključujući i usporedbu s drugim europskim zemljama. Prikazan je i napredak u razvoju Nacionalnog informacijskog sustava za droge, koji predstavlja temelj za donošenje odluka i kreiranje nacionalne politike droga, a čine ga sva tijela državne uprave, institucije i organizacije civilnog društva koje se bave problematikom droga, na čelu s Uredom za suzbijanje zlouporabe droga kao koordinatorom sustava. Kroz raspravu o novim trendovima i izazovima na području droga, definirane su smjernice za daljnji razvoj Nacionalnog informacijskog sustava za droge, a ujedno su i predstavljene publikacije, funkcionalne baze podataka i interaktivni alati koji će služiti njegovom budućem radu. 

Na tiskovnoj konferenciji koja je održana u okviru Konferencije predstavljeni su europski trendovi i izazovi na području droga, podaci o epidemiologiji bolesti ovisnosti, kriminalitetu droga, projekti koji se provode na području smanjena ponude i potražnje droga u Hrvatskoj te rezultati istraživanja otpadnih voda u Gradu Zadru. 

 - Broj ukupno registriranih ovisnika o drogama na području svih županija, prema podacima iz izvješća županijskih zavoda za javno zdravstvo dostavljenih Vladinom Uredu, u 2012. godini iznosi 6.250 što je za 8.4 posto manje nego prethodne godine. Povećanje broja registriranih ovisnika bilježi se u 11 županija, među kojima je nažalost i Varaždinska, i to sa 242 na 252, odnosno 4,56  posto. Jasno da to nisu rezultati kojima možemo biti zadovoljni i cilj nam mora biti smanjenje te brojke. Za ostvarenje tog cilja potrebna je sinergija šire društvene zajednice od županijskog Zavoda za javno zdravstvo koji mora biti nositelj procesa, preko policije do škola. Mi ćemo kao županija već na prvoj sljedećoj sjednici Županijske skupštine donijeti odluku o novom sazivu i članovima Povjerenstva za suzbijanje uporabe opojnih droga Varaždinske županije. Mogu najaviti da smo dogovorili s našim zavodom za javno zdravstvo da ćemo odmah na prvoj sjednici donijeti protokol o postupanju za ravnatelje i profesore u školama u slučaju da imaju indicije da netko od učenika konzumira droge, jer bitno je prevenirati i suzbijati konzumaciju u što ranijoj dobi  – rekao je zamjenika župana Alen Kišić

Problem ovisnosti izražen u broju liječenih osoba u odnosu na broj stanovnika pokazuje različitu opterećenost pojedinih područja Hrvatske i raspodjelu ovisnika i konzumenata droga. Trend smanjivanja dobi početka konzumiranja je zaustavljen, tako da prvo eksperimentiranje počinje u dobi od oko 14 godina obično s marihuanom, slijedi konzumiranje droga tipa speed/ecstasy, nakon čega određeni postotak prelazi na heroin u dobi oko 19-e godine. Sve je manje žena ovisnica. Prema pilot istraživanju o zaraženosti ovisnika virusima hepatitisa B i C te HIV-a, gotovo polovina ovisnika je zaražena virusom hepatitisa C, uz vrlo nisku prevalenciju HIV pozitivnih osoba, što upućuje na važnost njihova liječenja i kontrole hepatitisa. Roditelji još uvijek prekasno doznaju za najteži tip ovisnosti, prosječno prođu 3 godine drogiranja heroinom prije nego li roditelj shvati što se događa.

 Direktor EMCDDA Wolfgang Götz, naglasio je kako se današnja politika o drogama u državama članicama Europske Unije temelji na detaljnim strateškim dokumentima koji se implementiraju pomoću postojećih koordinativnih mehanizama i sofisticiranih sustava praćenja stanja problematike droga. Navedene politike o drogama su sveobuhvatne i uravnotežene, temelje se na znanstvenim osnovama, prilagodljive su novim trendovima, transparentne su i realne. Izazove državama članicama i dalje predstavlja zlouporaba stimulansa, pojava novih droga te činjenica kako dio problematičnih korisnika droga nije obuhvaćen sustavom tretmana. EMCDDA podržava sve faze javno-političkog procesa, poput identifikacije problema kroz bolje razumijevanje pojave droga, formulacije politike kroz razmatranje javno-političkih alternativa, implementacije politike kroz pregled intervencija utemeljenih na dokazima i najboljih praksi te evaluacije politike kroz pregled i primjenu metoda evaluacije.

 

Komentari