Zašto su odlagališta otpada opasne i neželjene građevine?

Objavljeno: 19.01.2012. 10:56

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: Varkom.hr

Uspostava sustava gospodarenja otpadom kroz realizaciju Centara za gospodarenje otpadom te materijalno i energetsko iskorištavanje otpada kao gospodarska djelatnost dominantne su teme dvodnevnog znanstveno-stručnog skupa „Gospodarenje otpadom Varaždin 2012.“ kojem je idućeg tjedna domaćin Geotehnički fakultet Varaždin.

U četvrtak 26. i petak 27. siječnja u hotelu Turist i na Geotehničkom fakulktetu u Varaždinu (GFV) bit će održan  znanstveno-stručni skup pod nazivom "Gospodarenje otpadom Varaždin 2012.".

Iz rasporeda predavanja i popisa prijavljenih radova GFV-u koji se još uvijek ažurira, doznajemo da će na spomenutom znanstveno-stručnom skupu izlagači između ostalog govoriti o odlagalištima otpada kao opasnim i neželjenim građevinama, inspekcijskom nadzoru gospodarenja s otpadom, te sanaciji odlagališta „Gornje Vratno“ u općini Cestica.

Uspostava sustava gospodarenja otpadom kroz realizaciju Centara za gospodarenje otpadom jedna je od dominantnih tema znanstveno-stručnog skupa „Gospodarenje otpadom Varaždin 2012.“.

Naime, od donošenja Plana gospodarenja otpadom u RH 2007-2015 realizacija projekata Centara za gospodarenje otpadom nailazi na niz prepreka koje se više ili manje uspješno rješavaju.

Tematska cjelina uključuje dosadašnja iskustva, tehnološke i ekološke aspekte ovog projekta te sustave financiranja kroz prezentaciju postojećih projekata kao i dosadašnjih spoznaja koje mogu doprinijeti njihovoj daljnjoj realizaciji.

Raspravljat će se i o  mogućnosti  provođenja aktivnosti koje prethode konačnom zbrinjavanju kako bi se  osigurali kvalitetni preduvjeti za uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom.

Troškove zbrinjavanja - svesti na minimum

Treba znati da sustavni pristup gospodarenju otpada uz primjene postojećih  i novih tehnologija obrade otpada otvara nove mogućnosti pretvaranja otpada u korisnu materijalnu i energetsku sirovinu.

Na taj način otpad dobiva vrijednost, odnosno mogućnost da trošak za zbrinjavanje bude sveden na minimum ili postane prihod.

Uspostava sustava gospodarenja otpadom, osim zaštite okoliša, te materijalnog i energetskog iskorištavanja korisnih svojstava otpada predstavlja, u posljednje vrijeme i sve značajniju gospodarsku aktivnost koja otvara nova radna mjesta te ostvaruje značajne prihode.

Dodajmo i to da će znanstvenici GFV-a prezentirati veliki edometar za ispitivanje stišjivosti MBO otpada kojim raspolaže vrhunski opremljen laboratorij u Hallerovoj aleji.

Podsjetimo, lani je u varaždinu osnovan Zavod za inženjerstvo okoliša (ZIO), kao najmlađa ustrojbena jedinica Geotehničkog fakulteta sa svrhom provedbe znanstvene, znanstveno-nastavne, stručne i druge djelatnosti u području inženjerstva okoliša.

Djelovanje ZIO je multidisciplinarno i usmjereno je na rješavanje inženjerskih problema u zaštiti okoliša, posebno kod gospodarenja otpadom, upravljanja otpadnim vodama, remedijacije tla i zaštite zraka.

Organizatori skupa su Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Udruga gospodarenje otpadom, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Agencije za zaštitu okoliša i Varaždinske županije.

Komentari