Željko Cecelja (HRAST): Grad Varaždin pogoduje Univerzalu

Objavljeno: 29.11.2013. 15:28

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Sandra Županić

Željko Cecelja, član stranke HRAST i vijećnik Gradskog vijeća Varaždina na konferenciji za medije održanoj u četvrtak, 28. studenog, skrenuo je pažnju na brojne probleme u funkcioniranju gradske vlasti u Varaždinu.

Cecelja smatra da problem stanara u POS Vilka Novaka s JUGS-om i kašnjenjem radova je gorući i treba ga što prije riješiti jer će se mlade obitelji početi iseljavati iz Varaždina.

- Gradska vlast samo komplicira stvar, i na kraju će se sve riješiti na štetu Varaždina i obitelji koje financiraju POS gradnju. Ja se bojim jer u Varaždinu vlada kaos. A uzrok kaosa je nekompetentnost, ali bojim se da bi mogla biti i namjera pa ti to onda mogao biti i kriminal. Grad Varaždin je od APN-a je dobio namjenska sredstva koja ne troši na projekte za koje ih je dobio. Podaci državne revizije pokazuju da Grada Varaždin ne može opravdati proračunsku rupu od 50 milijuna kuna. Inače, simpatiziram gradonačelnika Habuša jer je elokventan, ali velika je odgovornost za probleme na njemu - rekao je Cecelja.

Predsjednik udruge stanara USPOS Tomica Drvar-Trtinjak na ovoj je konferenciji objasnio je da su kupci ponovo izmanipulirani te će većina odustati od kupnje stana u nedovršenim zgradama B1 i A2 u ulici Vilka Novaka. On je dodao da u te dvije zgrade od 80 stanova ostalo je samo 17 potencijalnih kupaca, a još ih osam namjerava odustati. Također, Drvar-Trtinjak kazao je da ne vjeruje da JUGS ima druge kupce, kako tvrde, pa je opstojnost ovog POS projekta dovedena u pitanje.
Članovi USPOS-a smatraju i da je sporna kreditna linija kojim JUGS i Grad Varaždin planiraju nabaviti novac za dovršetak zgrada.

Cecelja se osvrnuo i na pitanje gospodarenja otpadom u Varaždinu.

- Ono o čemu priča ministar Zmajlović je samo dio problema jer on priča o baliranom otpadu koji stoji već godinama. Problem je i tekući otpad koji ove godine treba prikupljati Varkom, a zbrinjavati Univerzal. Nakon natječaja za zbrinjavanje otpada pobijedio je Univerzal i za to dobio koncesiju. Donesena je tada i odluka da će Univerzal zbrinjavati otpad, na Motičnjaku, i to sam naplaćivati građanima. Ipak, na snagu je stupio novi zakon o zbrinjavanju otpada koji u odredbama ima i normu koja kaže da onaj tko vodi brigu o otpadu izdavati za to jedan račun - odvoz, prikupljanje i zbrinjavanje. Na temelju toga Grad Varaždin je zaključio da bi morao revidirati postojeći ugovor o koncesiji s Univerzalom. Znači više Univerzal ne može sam naplaćivati jer prema prijedlogu gradonačelnika sve će raditi Varkom, sve na jednom računu. To znači da se pogodovalo Univerzalu jer ne mora imati problem naplate. Smatram, kao pravnik, da je takva odluka potpuno nezakonita. Takva je odluka nezakonita je je protivna Prijelaznim odredbama Zakona o zbrinjavanju otpada. Tamo jasno piše da svi postupci koji su provedeni po prethodnom zakonu u dalje se primjenjuju kako su ranije doneseni. Ovo je samo jedan od primjera kako se tumače zakoni u Gradu Varaždinu - objasnio je Cecelja.

Nakon intervencije gradskih vijećnika na ovu situaciju Univerzal je pristao da će, jer nema rizik naplate, umanjiti mjesečni račun za 49 000 kuna.

- Grada Varaždin je 11. studenog potpisao aneks ugovora s Univerzalom o smanjenju računa. Ne može se aneksom mijenjati koncesijski ugovor koji je već potpisan. Ako hoćete mijenjati koncesijski ugovor morate provesti novi postupak koncesije. Radi se o drugim tvrtkama koje su se javile za koncesiju. Razmišljamo da provedemo postupaka kod Ureda za državnu upravu za provjeru zakonitosti tog aneksa. To može značiti da će se nekim novim aneksom podići i cijena zbrinjavanja otpada, a ugovor je potpisan na pet godina - rekao je Cecelja.  
 

 

Komentari