Zrakoplovnim modelarstvom sve se više bave i neki novi klinci

Objavljeno: 02.08.2015. 14:50

Zadnja izmjena: 07.03.2016. 12:23

Foto: Modelarski centar Varaždin

Zrakoplovno modelarstvo u Varaždinu ima dugu tradiciju u povijesti, u godinama koje su prethodile Drugom svjetskom ratu. Međutim, stjecajem okolnosti, krajem osamdesetih godina u Varaždinu je djelatnost zrakoplovnih modelara gotovo izumrla.

Ipak, ljubav za zrakoplovno modelarstvo nije izblijedjelo do kraja. Polako se počinju pojavljivati stariji modelari na travnjacima s modelima, a uz njih i neki novi klinci.

Zahvaljujući razumijevanju ravnatelja i učitelja tehničkog odgoja IV. osnovne škole 2000. godine pokreće se prvi tečaj zrakoplovnog modelarstva za učenike škole. Polako se počela formirati baza.

Pod inicijativom Krešimira Hrastovca i Nenada Horvata osnovan je krajem 2001. godine Modelarski centar Varaždin.

- Tečajevi modelarstva održavali su se svake godine i rezultati su polako bili sve vidljiviji. Mladi zrakoplovni modelari sve su se više pojavljivali na natjecanjima i postizali dobre rezultate - kažu u Modelarskom centru Varaždin.

Trenutačno klub broji tridesetak članova, a svake godine provodi se i tečaj modelarstva u klupskim prostorijama u Križanićevoj 33. Nakon kratkog teorijskog uvoda te upoznavanja s osnovama fizike kod leta aviona, slijedi izrada modela.

- Svaki polaznik treba model u cijelosti izraditi sam uz pomoć raznih alata koje posjeduje Modelarski centar. Izrada počinje s rezanjem materijala na CNC strojevima, nakon čega slijedi lijepljenje izrezanih dijelova i sastavljanje modela te ugradnja elektronike u modele. Nakon ugradnje elektronike i podešavanja modela s radio stanicom, slijedi upoznavanje s radio stanicom, njezinim funkcijama i samim funkcioniranjem. Prije probe modela na terenu, svaki polaznik vježba jedan sat na klupskom kompjuterskom simulatoru na koji su priključene prave radio stanice, što mnogo olakšava let u stvarnosti - objašnjavaju iz Modelarskog centra.

Modelarski centar također provodi školu letenja koja se odvija na letjelištu u Svetom Iliji, na kojem se okupljaju članovi kluba svakim vikendom, ukoliko vrijeme dozvoljava.

Komentari