Županijska uprava za ceste gubi tužbe, a provodili su zakon

Objavljeno: 10.11.2013. 16:10

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Kršenje zakonskih propisa i zakonom propisanih obaveza, zasigurno za sobom potežu i pravne postupke, kao što su sudske tužbe. No, u moru nelogičnosti koje proizlaze iz hrvatskih zakona, a potom i sudske prakse, provođenje zakonskih odredbi može biti dvosjekli mač.

Na svojoj koži, osjetila je to Županijska uprava za ceste koja je ovih dana na sudu počela gubiti sudske tužbe.

Više od polovice poslovnih subjekata, a koji su dužnici plaćanja naknade na području Varaždinske županije, imaju sklopljene ugovore o korištenju cestovnog zemljišta i uredno podmiruju svoje obveze, dok su za ostale, a koji ignoriraju svoju zakonsku obvezu, pokrenuti sudski postupci, što je i zakonska obveza ove Uprave – rekao je Tomislav Osonjački, ravnatelj Županijske uprave za ceste.

Na temelju važećih zakonskih propisa i akata, Zakona o javnim cestama, Pravilniku o korištenju cestovnog zemljišta i obavljanju pratećih djelatnosti te Pravilniku za izračun za korištenje cestovnog zemljišta i naknade za obavljanje pratećih djelatnosti, Županijska uprava za ceste svim pravnim i fizičkim osobama koje koriste cestovno zemljište za obavljanje komercijalne djelatnosti, naplaćuje naknadu za korištenje cestovnog prometa.

Naknada se ugovara i naplaćuje za ostvarenje priključka i prilaza na javnu cestu, postavu reklamnih ploča i uređaja te za izgradnju infrastrukture. Ugovaranje se ostvaruje javnim nadmetanjem, izravnom pogodbom između zainteresiranog korisnika i Županijske uprave za ceste i na druge zakonom dozvoljene načine.

– Naknada za korištenje cestovnog zemljišta predstavlja naknadu koja je propisana Zakonom o cestama koji donosi Hrvatski sabor na prijedlog Vlade te drugim podzakonskim aktima, što ih je donijelo nadležno ministarstvo. Dakle, zakon vrijedi u cijeloj državi, a naknadu su dužne plaćati sve pravne i fizičke osobe koje koriste javno dobro, odnosno cestovno zemljište za korištenje priključka i prilaza na javnu cestu. Osim za županijske i lokalne ceste, naknada se naplaćuje i za državne ceste te autoceste – objašnjava Osonjački.

Međutim, slučaj jednog ludbreškog automehaničarskog obrta pokazuje suprotnu sudsku praksu. Trgovački sud u Bjelovaru presudio je u njegovu korist, jer nije potpisao ugovor kojim mu je Županijska uprava za ceste odredila naplatu naknade za korištenje cestovnog zemljišta.

– Tužitelj (ŽUC op.a.) može povjeriti na izgradnju i korištenje priključak na javnu cestu pravnim i fizičkim osobama neposrednom pogodbom, odnosno ugovorom o korištenju cestovnog zemljišta. Stoga znači da stranka koja iz bilo kojeg razloga nije prihvatila ponuđenu slobodnu pogodbu druge strane i nije potpisala ugovor, ne može biti jednostrano terećena po tom ugovoru, jer druga strana ne postoji – stoji u obrazloženju presude Trgovačkog suda u Bjelovaru.

Ono što je nejasno u cijeloj priči jest zašto je za pozitivne zakonske propise potreban dodatni ugovor. Ako je nešto zakonski propisano, kao u ovom slučaju obveza plaćanja naknade korištenja cestovnog zemljišta, zašto je dana mogućnost da se za tu istu stvar sklapaju ugovori koji mogu, ali i ne moraju biti obvezujući, kao što je pokazao slučaj ludbreškog automehaničarskog obrta.

Iz Županijske uprave za ceste naglašavaju kako će se u pojedinim predmetima zasigurno žaliti.

– Do sada je u skoro svim predmetima donesena presuda (neke su već i pravomoćne) na Trgovačkim sudovima u Varaždinu i Bjelovaru, dok za postupke koji su u tijeku nemamo komentara. Svakako naglašavamo, a upravo i zbog pozitivne sudske prakse kao i nedvosmislenosti zakonskih odredaba, pojedine predmete će rješavati viša sudska instanca – poručili su iz Županijske uprave za ceste.

Tekst je prenesen iz Varaždinskog tjednika od 4. studenog.

Komentari