Županijski HDZ predlaže referendum o načinu financiranja izgradnje škola

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 10.04.2014. 13:56

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: ilustracija - Andrej Švoger

Iz Županijske organizacije Hrvatske demokratske zajednice priopćeno je kako je stranka Županijskoj skupštini Varaždinske županije uputila Inicijativu za raspisivanje referenduma o izjašnjavanju građana.

Referendum bi se, prema prijedlogu HDZ-a, provodio s referendumskim pitanjem sljedećeg sadržaja: "Da li ste suglasni da se izgradnja, dogradnja i rekonstrukcija Osnovnih i Srednjih škola na području Varaždinske županije financira iz sredstava fondova EU koji su predviđeni za navedenu svrhu umjesto financiranja po modelu Javno - privatnog partnerstva".

- Navedenu Inicijativu smo pokrenuli jer smatramo da je neprimjereno u ovoj gospodarskoj/financijskoj krizi graditi osnovnoškolske objekte najskupljim mogućim modelom, kojim četiri objekta dogradnje, rekonstrukcije, novogradnje iznose 397.052.592,11 kuna. Za navedeni iznos je prema "cjeniku Grada Varaždina" moguće izgraditi 40 zgrada, odnosno 1220 stanova. U situaciji kad je zdravstvo pred kolapsom (80 medicinskih sestara ostaje u varaždinskoj bolnici bez posla), kad se na jesen očekuju otpuštanja u osnovnim i srednjim školama, kad u županrji 11.500 građana ima blokiran račun, ovo se može smatrati bešćutnošću i bezobrazlukom - stoji u priopćenju županijskog HDZ-a.

HDZ u Inicijativi ujedno predlaže i nastavak projekta izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije osnovnih i srednjih škola modelom korištenja fondova Europske unije.

- Za datum održavanja referenduma predlažemo 25. svibnja 2014. godine, kad se i održavaju izbori za Europski parlament, da se ne stvaraju dodatni troškovi Županijskom proračunu - stoji u priopćenju HDZ-a.

Komentari