Analiza: Kako je Josipović osvojio sedam utvrda HDZ-a Varaždinske županije

Objavljeno: 14.01.2015. 10:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

U demokraciji pobjeđuje većina pa je Republika Hrvatska dobila prvu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović. Ivo Josipović pobjedu je odnio u šest županija i gradu Zagrebu.

Republika Hrvatska dobila je prvu predsjednicu. Nakon neizvjesne izborne noći i, kako se to ovih dana vrlo popularno kaže, „mrtve utrke“ za predsjednika Republike Hrvatske, mandat od pet godina osvojila je Kolinda Grabar-Kitarović, kandidatkinja HDZ-a i prva žena u povijesti Hrvatske koja će kao predsjednica svoju poziciju zauzeti na zagrebačkom Pantovčaku.

Grabar-Kitarović tijesnu pobjedu uzela je u 14 hrvatskih županija, a svoj glas dalo joj je 50,74 posto birača. Mnogi politički komentatori njenu pobjedu nazivaju Pirovom, smatrajući kako je pobjeda došla na krilima dijaspore, s nešto više od  30 tisuća glasova u njenu korist.

S druge strane, dosadašnji predsjednik Ivo Josipović, jedini od dosadašnjih predsjednika države koji nije uspio produljiti mandat, izgubio je Pantovčak s 1 082 430 glasova. Pomalo u nevjerici, ali mirno i staloženo, nakon 22 sata 11. siječnja, čestitao je Kolindi Grabar-Kitarović na pobjedi te dao naslutiti kako ćemo ovog profesora i kompozitora još gledati na hrvatskoj političkoj sceni...

Kako su izbori za predsjednika Republike Hrvatske prošli na lokalnoj razini, pročitajte u novom broju etjednika.

Komentari