etv studio

Batiniću smo postavili 7 ključnih pitanja. Nije želio jedino o Isteru: 'Niti je legitiman niti legalan'

Nije želio komentirati riječi direktora Varkoma (kojeg smatra "nelegalnim i nelegitimnim"), a u pitanju je bila Isterova tvrdnja kako će Ivančani (ionako) uglavnom piti vodu s Ivančice. Kaže kako Varkomovu vodu naprosto odbijaju građani Ivanca, a on zastupa njihove interese...
Objavljeno: 21.02.2022. 10:37

Zadnja izmjena: 21.02.2022. 12:56

Foto: eTV studio / Arhiva

Milorad Batinić gostovao je danas u eTV studiju, uoči potpisivanja peticije koja u Ivancu počinje ovaj tjedan.

Batinić nije negirao činjenicu da je glasovao za sada sporni Zakon o vodnim uslugama, međutim kazao je kako Ivancu sada problem stvara naknadno donesena Uredba, a ne doneseni Zakon sam po sebi.

"Naknadna Uredba stvara problem Ivancu"

'Odlučeno je još prije 90-ih'

Odbacuje i prozivke ivanečkog HDZ-a kako nije razvijao tvrtku, dodajući kako je samo "u zadnji pet godina investirano preko 30 milijuna kuna".

- A što se tiče proširenja područja, ono je davno prije 90-ih godina bilo zauzeto od strane drugog isporučitelja, a to je Varkom.

"Varkom je zauzeo područja još 90-ih"

'Dajemo više nego što primamo'

Nadalje, odbacio je i prozivke ivanečkog SDP-a, kako je doveo u pitanje financiranje projekata od strane države. Kaže kako to nije istina, a nekom eventualnom takvom slučaju - obustavilo bi se financiranje od strane Hrvatskih voda, a ne države u cjelini.

- Ivkom vode odnosno građani Grada Ivanca kroz cijenu usluge u Hrvatske vode u zadnjih sedam godina uplatili su oko 20 milijuna kuna, a povrat sredstava bio je oko 30 posto. Znači, građani Grada Ivanca daleko više uplaćuju nego što dobivaju.

"Od Hrvatskih voda vraćamo samo 30 posto"

'Komunalna naknada neće poskupjeti'

Batinić tvrdi kako ne može poskupjeti ni komunalna naknada, kao što implicira SDP.

- To nije zakon spojenih posuda. Ivkom vode itekako imaju posla na području Grada Ivanca i bivše općine, da ne stignu odraditi ni sve one poslove koje bi Grad Ivanec eventualno od njih mogao tražiti.

"Komunalna naknada neće poskupjeti"

'Ister je nelegalan i nelegitiman'

Ponovno nije želio komentirati riječi direktora Varkoma (kojeg smatra "nelegalnim i nelegitimnim"), a u pitanju je bila Isterova tvrdnja kako će Ivančani (ionako) uglavnom piti vodu s Ivančice. Kaže kako Varkomovu vodu naprosto odbijaju građani Ivanca, a on zastupa njihove interese.

Rekao je i to, kako Ivkom-vode imaju sve što treba za obavljanje djelatnosti, jer u suprotnom ne bi ni dosad mogle imati dozvolu. Odbacio je i to da situacija u Ivancu može imati bilo kakve negativne utjecaje na susjedni Grad Lepoglavu i njezinu aglomerciju ("zakonski nije moguće"). 

"Ister nema ni legimitet ni legalitet"

'Mi i Marof nismo isto'

- Ne mogu komentirati odluke Grada Novog Marofa i Grada Varaždinskih Toplice (da su predali svoje sustave Varkomu, nap.), jer oni su već bili pod Varkomom, a mi moramo praktički ugasiti svoju tvrtku koja egzistira blizu 60 godina i koja je legalni isporučitelj vodnih usluga. 

"Jedno su Toplice i Marof, a drugo mi"

'Jerovec se nije mogao zatvoriti'

Zaključno, komentirao je i slučaj Jerovec, odnosno prozivku ivanečkog HDZ-a kako ga je trebao zatvoriti umjesto sanirati. Tvrdi kako se to nije moglo, ali i da su za sanaciju u to vrijeme bili građani.

- Da smo tada mogli zatvoriti deponij svako bismo ga zatvorili, međutim isto tako postavljam pitanje tima iz HDZ-a, a kuda bi mi odlagali svoj otpad?

"Da smo mogli, zatvorili bismo ga"

Nema, kako je zaključno rekao, nikakav politički interes u cijeloj ovoj priči.

- Cilj mi je zaštiti interese građana Grada Ivanca i okolice, odnosno poručiti svima što oni žele. Lokalni izbori su dosta daleko, ajmo to ostavit za neka druga vremena.

Cijelo gostovanje Milorada Batinića pogledajte ovdje:

 

Komentari