presica

Čačić: EU projekti su tempirana bomba u rukama političara koji ne poznaje financije!

Čelnik lokalne samouprave koji ne zna osigurati financijsku „premosnicu“ za EU projekte dovodi u opasnost cijeli lanac: lokalnu samopravu, tvrtku izvođača, njezine radnike i na kraju samoga sebe, poručio je Čačić…
Objavljeno: 28.05.2021. 13:03

Zadnja izmjena: 28.05.2021. 13:09

Na današnjoj konferenciji za medije, kojom je najavljen početak obnove Arboretuma Opeka i Medicinske škole, Radimir Čačić poslao je poruku o važnosti poznavanja „instrumentarija“ koji omogućava povlačenje EU sredstava -  a naročito velikih iznosa, i to zbog niza opasnosti koje takvi projekti nose...

Građani se, naime, često pitaju zbog čega je Varaždinska županija daleko najuspješnija u Hrvatskoj i zašto drugi ne pripremaju projekte i ne dobivaju europski novac kao mi, rekao je Čačić.

Razlozi, kako je naglasio, leže u tome što čelnici lokalnih samouprava koji nemaju iskustva sa zatvaranjem složenih financijskih konstrukcija, te nisu u stanju osigurati brze financijske injekcije – u ozbiljnu opasnost dovode ne samo JLS-ove koje vode, nego i tvrtke koje izvode radove, a samim time i brojna radna mjesta i na kraju - sami sebe.

— I što je onda politički sigurnije ili oportunije? Ne realizirati Europske projekte. Kod nas to bio nije slučaj iz razloga što sam kao župan bio spreman preuzeti rizik da ću izvođačima radova osigurati financijsku „premosnicu“ dok čekamo europske isplate. Mjesec, dva ili tri u iznosima s kojima smo mi baratali nekom izvođaču radova mogla su biti kobna – rekao je.

'Kobno za cijeli lanac'

Druga opasnost su, kako je nadodao Čačić, penali Europske unije koji mogu biti u rasponu od pet do čak 100 posto, a što može biti kobno za cijeli „lanac“: za čelnika lokalne samouprave koji bi tako pogriješio, za jedinicu lokalne samouprave, za izvođača radova i na kraju za radnike.

- Upravo zato, samo oni koji znaju i koji su spremni preuzeti odgovornost dobivaju stotine milijuna iz Europske unije. Penali od primjerice 25 posto na naš iznos realizacije od 860 milijuna, na budžet od Varaždinske županije od 80 milijuna, rezultirali bi katastrofom. Biti župan stoga nije niti igra niti politikanstvo. EU projekti su tempirana bomba u rukama političara koji ne poznaje financije – zaključio je.

Varaždinska županija je prema podacima Otvorenog proračuna četiri godine zaredom, 2018., 2019., 2020. i 2021., najbolja po povlačenju EU novca. U četiri godine su realizirani i pokrenuti EU projekti vrijedni više od 860 milijuna kuna.

Komentari