'sjever dolazi'

eTV - Posavec predstavio program: 'Podržat ćemo vladu lijevog centra, izgraditi brzu cestu, ali i željeznicu'

Kako je rekao Posavec, njihova platforma okuplja 20-ak gradonačelnika i načelnika iz tri sjeverne županije: Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske, a na nadolazeće će izbore, kako je najavio Posavec, u trećoj izbornoj jedinici ići samostalno te će podržati vladu lijevog centra...
Objavljeno: 18.03.2024. 11:21

Zadnja izmjena: 18.03.2024. 11:22

Foto: Boris Matijašec / Lidija Filipović

Nezavisna platforma Sjever s međimurskim županom Matijom Posavcem na čelu danas je u Čakovcu predstavila neke od točaka njihovog predizbornog programa, ali i slogan koji glasi "Sjever dolazi".

Naime, kako je rekao Posavec, njihova platforma okuplja 20-ak gradonačelnika i načelnika iz tri sjeverne županije: Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske, a na nadolazeće će izbore, kako je najavio Posavec, u trećoj izbornoj jedinici ići samostalno te će podržati vladu lijevog centra.

- Osobno smatram da će rezultati Nezavisne platforme Sjever biti najugodnije iznenađenje ovih izbora jer jedini samostalnim izlaskom na izbore jamčimo da ćemo jedino i isključivo braniti interese i boje Sjevera, što nitko u proteklih 30-ak godina nije činio onako kako Sjever zaslužuje. ne kažem da će NP Sjever osvojiti 76 parlamentarnih zastupnika, ali ćemo sasvim sigurno dati doprinos vladi lijevog centra ako će imati mogućnost formiranja parlamentarne većine - rekao je Posavec, koje su se na predstavljanju pridružili Dubravko Bilić, gradonačelnik Ludbreg, kao i Milorad Batinić, ivanečki gradonačelnik.

'Opstruira se i brza cesta'

Što se tiče točaka njihovog predizbornog programa, Posavec je istaknuo kako on zapravo predstavlja prijedlog rješenja na svim područjima, pritom pobrojavši neke od segmenata poput vraćanja bolnica pod ingerenciju županija, povećanje mirovina, besplatnih vrtića, ali i bolju prometnu infrastrukturu.

- Cesta Čakovec-Varaždin, dva grada koja su sjedišta županija udaljena 9 kilometara, 20 se godina ne može 6,1 kilometar obilaznice izgraditi ili se priprema presporo, a već su se u međuvremenu izgradili i mostovi i autoceste. Očito je to jedna evidentna opstrukcija i tog projekta. Ovo je samo jedan dio našeg programa koji ćemo itekako s javnošću i građanima komunicirati.

'Brza pruga u manje od tri godine'

U tom se kontekstu Posavec se osvrnuo i na projekt brze željeznice:

- Sjever Hrvatske zaslužuje brzu željeznicu. O tome stvarno puno govorimo, međutim, sada kada EU potiče zeleni plan i osigurava dodatna sredstva za obnovljive izvore energije, mora biti dovoljno snage da netko u ime države kaže: "Za tri godine želimo mrežu željeznica za brze vlakove brzine oko 100 km/h". Drugim riječima, svaki kutak Sjevera ne smije biti željeznicom udaljeni više od sat vremena od npr. glavnog kolodvora u Zagrebu. To je moguće, ne u tri godine, nego se može napraviti i ranije - zaključio je.

 

Komentari