ekskluzivan uvid

Foto - Ovako su zamišljene Varaždinske Toplice, a oko ovoga se dvije opcije razilaze i slažu

Strategija predviđa obnovu svih postojećih povijesnih objekata u gradu i predviđa izgradnju dva nova hotela, od čega jedan s apartmanskim naseljem. Svi ti objekti, kao i zemljišta na kojima bi se gradili novi - u vlasništvu su Bolnice. Sve to otvara prostor za javnu raspravu, a ovo su ključni stavovi i prvi pogled na vizualizaciju projekta...
Objavljeno: 22.02.2022. 11:41

Zadnja izmjena: 22.02.2022. 15:30

Nakon jučerašnje rasprave na Županijskoj skupštini, možda i najveće od lokalnih izbora, u eTV studiju ugostili smo s jedne strane predstavnika Reformista, odosno s druge - predstavnika HDZ-a, Željka Bedekovića i Mladena Jakopovića.

Dvojica sugovornika u emisiji su raspravljali o dokumentu koji je od sada dostupan javnosti, a u kojem župan Anđelko Stričak prepoznaje "skrivenu namjeru" da se "privatiziraju" turistički potencijali Varaždinskih Toplica, koji nakon toga više ne bili dostupni lokalnom stanovništvu kao što su sada. Željko Bedeković izričito je u emisiji rekao kako su županove riječi - laž.

'Govorimo o javnim investicijama'

- Radi se o tri modela: u jednom sama Bolnica razvija nove kapacitete, u drugom nova ustanova u vlasništvu Županije, a u trećem trgovačko društvo (d.o.o.) u vlasništvu Bolnice ili Županije. Tako da cijelo vrijeme govorimo samo o javnim investicijama u objekte u vlasništvu Županije ili Specijalne bolnice - rekao je Bedeković.

'Zbog ovoga je Stričak reagirao'

Mladen Jakopović, koji je kao HDZ-ov pročelnik u bivšoj vlasti imao uvid u nastanak dokumenta, pojasnio je kako je uopće došlo do ovog pitanja. Sastanak oko ovog dokumenta bio je odmah nakon lokalnih izbora, te je Stričak, kaže Jakopović - u jednom trenutku želio prekinuti cijeli proces iz razloga što je, kako je rekao:

- U tom trenutku Minerva bila stavljena u turistički dio. Kasnije se to promijenilo i priklopljeno je ovom zdravstvenom dijelu koji ide uz HZZO.

O čemu se radi?

  • Strategija predviđa obnovu svih postojećih povijesnih objekata u gradu i predviđa izgradnju dva nova hotela, od čega jedan s apartmanskim naseljem. Svi ti objekti, kao i zemljišta na kojima bi se gradili novi - u vlasništvu su Bolnice. Kada bi se pristupilo toj sveobuhvatnoj obnovi, nekretnine u vlasništvu bolnice podijelile bi se u dva dijela: javno-zdravstveni i turistički. Te dvije površine pak praktički čine dvije polovice površine centralnog naselja.

'Sakrio je dokument'

Zbog svega toga sada se postavilo i pitanje javne rasprave. Reformisti HDZ optužuju da su "pokušali sakriti dokument", pa time i javnu raspravu, a HDZ Reformiste da su prikrivali sam proces izrade dokumenta, kako bi prikrili navodnu "privatizaciju".

- HDZ-ova gradonačelnica i HDZ-ov župan to su već mogli staviti na dnevni red, ali ja sam dobio odgovor kako Grad Varaždniske Toplice nema veze s Toplicama koje su u vlasništvu Specijalne bolnice. Sada ćemo mi tražiti da se vijećnicima prezentira ovaj dokument za kojeg smo slušali da to ne postoji. Nazivalo ga se Jetijem - rekao je Jakopović.

'Radili su samostalno'

Glede mnogo spominjanog "Jetija" (nečeg što ne postoji), Jakopović je rekao kako je župan mislio na hotel Jupiter koji se namjeravao graditi prije desetak godina, a koji je ovom strategijom bitno promijenjen: prostorno i lokacijski. Nakon inicijalnog sastanka, kaže, konzultanti su dalje radili samostalno.

- Oni su svoj dio odrađivali potpuno neovisno o Županiji, odnosno kao raspisivač natječaja nismo bili dalje informirani. Kao što smo jučer čuli, gradonačelnica je sama izjavila da nije bilo javne rasprave o tome. To su činjenice - rekao je Jakopović.

Može li se već početi?

I jedan i drugi, i Bedeković i Jakopović, slažu se kako je izrađeni dokument dobra podloga, a Bedeković tvrdi kako se investicije već sada mogu početi realizirati.

- Ako to isto mogu Krapinske Toplice, Stubičke, pa čak i Kloštar Podravski koji još uvijek ni ne postoji, onda u tome trebamo ustrajati.

Jakopović, međutim, smatra kako to ipak nije moguće iz trenutno otvorenih fondova.

- Možemo ići s obnovom svega što je javnog karaktera, a to su Toplice već napravile. Sve što je turističko iz Plana oporavka ne dolazi u obzir.

Bedeković se nije s njime složio.

RASPRAVA IZMEĐU BEDEKOVIĆA I JAKOPOVIĆA

 

- Vrijeme će pokazati da se može, te da će drugi uspjeti a mi nećemo.

- Ali ne iz Plana oporavka, nego iz onog turističkog dijela koji će se raspisati tek u trećem kvartalu  - replicirao je Jakopović.

- Vidjet ćemo 2025. 

- Trebate to malo bolje proučiti.

Time je zaključen taj dio rasprave.

'Dalekosežan dokument i prilika'

U svojim zaključicima današnji gosti poručili su:

- Apsolutno treba uključiti Gradsko vijeće, građane Toplica, da se taj senzibilitet stvori i izbjegne anomozitet bilo kakav, jer to je jednostavno prilika. Novi dokument koji je dalekosežan, velik i kojeg treba "prežvakati" i sigurno je deset glava pametnije od jedne same - rekao je Jakopović.

'Trenutno se nema gdje kupiti ni kruh'

Bedekovićev zaključak glasio je:

- Ne znam koliko građani županije znaju, ali u Toplicama ne postoji javni vrtić s jaslicama, ni jedno asfaltirano igralište s nogometnim golom, nemate gdje u subotu popodne kupiti kruh. Doslovno, Toplice su stale u vremenu. Županijska vlast u protekle četiri godine napravila je ogroman posao, radi se državni projekt aglomeracija, ali Grad stoji. Ja sam na prošlim izborima dobio 45 posto podrške građana i to me obvezuje - zaključio je Jakopović.

Cijelu emisiju pogledajte ovdje:

 

Komentari