gradsko vijeće

Grad Varaždin do 2025. godine planira sasvim ukinuti prirez, evo rasprave Patafta-Bosilj

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 26.11.2021. 15:14

Zadnja izmjena: 26.11.2021. 16:01

Grad Varaždin će smanjiti prirez s 10 na 7, 5 %, a ukoliko se ta mjera pokaže dobrom i uspije privući mlade stručnjake da žive u Varaždinu, do kraja mandata ove vlasti prirez će se potpuno ukinuti.

Ovaj je podatak na današnoj sjednici Gradskog vijeća iznio gradonačelnik Neven Bosilj nakon što ga je vijećnik Davor Patafta upitao na koga je točno mislio kada je rekao da ukidanjem prireza ne misli ''futrati debele guske''.

- Ja sam se raspitao u Ministarstvu financija, ispada da 1/3 građana puni naš proračun s porezom na dohodak i prirezom. Nitko nije predlagao da se to sve ukine, nego da se smanji prirez. SDP je to uspio u drugim sredinama. Jesu li 1/3 Varaždinaca debele guske? - pitao je Patafta.

Gradonačenik Bosilj odgovorio je Patafti da je neke stvari izvukao iz konteksta, pa obrazložio kako bi trebalo funkcionirati smanjivanje prireza.

- Vjerojatno ste vidjeli da smo zajedno s partnerima iz NL Dubravke Novak pronašli određeni modus ušetda u proračunu na način da krenemo u smanjivanje prireza, ali smatram i dalje da to nije dobro raditi u prvoj godini dok ne vidim kako će funkcionirati proračun sljedeće godine. Ako ste pogledali prijedlog proračuna, možete vidjeti da je prirez smanjen na način da je smanjen na 7, 5. Ako se to pokaže dobro i ispijemo privući da mladi stručnjaci žive u Varaždinu i to amortiziramo povećanjem broja poreznih obveznika, onda ćemo 2023. smanjiti opet za 2, 5 i do kraja mandata došli bismo na prirez od 0 posto - objasnio je Bosilj. 

Komentari