Habijan o rebalansu proračuna: Ovakvim planiranjem mogu obećati i izgradnju svemirskog centra

Damir Habijan, Gradska organizacija HDZ-a grada Varaždina

Objavljeno: 12.12.2015. 11:45

Zadnja izmjena: 17.02.2016. 10:32

Foto: Siniša Sović

Povodom prijedloga još jednog rebalansa Proračuna Grada Varadina za 2015. godinu, Gradska organizacija HDZ-a grada Varaždina poslala je medijsko priopćenje posebno se osvrnuvši na stavke o zbrinjavanju bala otpada...

U njemu navode da su unaprijed upozoravali aktualnu gradsku vlast o Prijedlogu proračuna za 2015. godinu da je neostvariv te u suprotnosti s odredbama članka 4. Zakona o proračunu. Ujedno naglašavaju da do kraja godine neće biti ostvareno više od 60% planiranog Proračuna.

- Ovim se rebalansom Proračun umanjuje za 107.753.199 kuna, odnosno, s planiranih 333.053.000 kuna na 230.212.811 kuna. No, na kraju godine i takav će Proračun biti teško ostvariv, odnosno, sve ukazuje da će biti ostvareno barem 10 posto manje od onoga što predviđa posljednji prijedlog rebalansa Proračuna, stoji u priopćenju stranke. 

Proračunom je utvrđen i prihod od 95 milijuna kuna za sanaciju zemljišta u Brezju za zbrinjavanje bala smeća, ali HDZ-ovci ističu da taj prihod neće biti realiziran zbog stava Ministarstva i Fonda za zaštitu okoliša.

Planiranje Proračuna nazvali su štetnim istaknuvši da rebalans Proračuna može biti samo rezultat izvanrednih i nepredviđenih okolnosti, a stav Ministarstva zaštite okoliša i Fonda za zaštitu okoliša, kako kažu, to svakako nisu. U ovom se nacrtu, pak, umjesto prihoda, za zbrinjavanje baliranog otpada navode rashodi od 115 milijuna kuna, navode.

Ističu i da im je nejasno s kojim će obrazloženjem gradski vijećnici koji su pri donošenju Proračuna za 2015. godinu glasali za Proračun u kojem su bila predviđena i sredstva za zbrinjavanje bala sada dići ruke za rebalans u kojem se potezom pera iz Proračuna briše ta stavka, a ekološki problem s više od 130.000 tona baliranog otpada ostaje, kako kažu, bez rješenja na vidika.

- Ovakvim olakim i neodgovornim načinom pisanja i brisanja temeljnog gradskog dokumenta – Proračuna – gradska vlast može u sljedećoj godini, figurativno rečeno, obećati izgradnju svemirskog centra u Varaždinu, te za tu svrhu u Proračunu „planirati“ rashode u iznosu do 1 milijardu kuna, pa onda u prosincu rebalansom umanjiti stavku uz pojašnjenje - „nema prihoda pa nema niti rashoda“, zaključuju Damir Habijan, šef gradskog HDZ-a.

Komentari