Habuš održao brifing o proračunu: Oprezan je i optimističan, i nije "moj" već od svih građana

Objavljeno: 18.12.2015. 13:01

Zadnja izmjena: 23.02.2016. 07:21

Foto: Darija Rogina

Danas je održan susret s novinarima (media briefing) na kojem je gradonačelnik Varaždina Goran Habuš želio skrenuti pozornost na važne točke opširnog dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća. Najvažnija tema susreta bio je Proračun Grada Varaždina za koji su HDZ-ovci i Reformisti već najavili da ga neće podržati…

Na susretu su, uz Gradonačelnika, nazočili i pročelnici gradskih upravnih odjela te predsjednik Gradskog vijeća, Josip Hehet. U uvodnom dijelu gradonačelnik Habuš rekao je da je Proračun “živi organizam” te da su rebalansi zapravo kontrola Proračuna.

Pročelnica Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu, Mirela Ivanković, osvrnula se na rebalans Proračuna, 4. i posljednji po redu ove godine. Istaknula je da je njegova glavna svrha usklađivanje s izvršenjem. Za sanaciju zemljišta u Brezju i bala otpada odnosi se 95 milijuna kuna koji se smanjio u prihodima te postao rashod. S druge strane, porez i prirez na dohodak se povećavaju što je, smatra Ivanković, posljedica dobrih gospodarskih pokazatelja.

Što se tiče prijedloga Proračuna za iduću godinu, Gradonačelnik je naveo značajne projekte u Gradu Varaždinu kojih je trenutno 80. Za bale u Brezju, kazao je da očekuje od zastupnika da u Saboru jedan od uvjeta bude i sanacija bala. Za njih se iduće godine planira 115 milijuna kuna prihoda. Spomenuo je ulaganje u varaždinske vrtiće te gospodarsku zonu u Brezju posebno istaknuvši da nisu rezali standard građana:

- Proračun je oprezan i optimističan te nije “moj” Proračun kako se povlači po medijima već Proračun svih građana Grada Varaždina uključujući njihove želje, kazao je Habuš.

Ukupni prihodi i primici u 2016. godini tako će biti 358.814.000 kuna, a izdaci 360.387.000 kuna te se planira i pokriće dijela manjka iz prethodne godine. Promijenila se stavka rashoda za zaposlene u gradskim ustanovama koji iznose 58 milijuna kuna, za koje je izdvojeno 7 milijuna kuna više zbog plaća djelatnika Gradskih stanova i bazena. Oko 69 milijuna kuna planirano je iz Fonda za zaštitu okoliša za sanaciju bala, važni prihodi su dividende, prihodi od strane Ministarstva obrazovanja i sporta za sufinanciranje dvorane te 41 milijuna kuna komunalnih prihoda.

Rashodi za zaposlene planiraju se u iznosu od 58 milijuna kuna, što je za 7 milijuna kuna više zbog uključivanja novih proračunskih korisnika javne ustanove Gradski stanovi, Gradski bazeni i Koncertni ured – povećanje je tu zbog uključivanja njihovih plaća za 5 milijuna kuna. Osnovica se vraća na 5108 kuna što se odnosi i na Grad. Upitali smo zbog čega je došlo do navedene promjene, na što je Mirela Ivanković odgovorila:

- Dosad su rashodi u Proračunu bili u grupi donacija te riječ o preseljenju na novu poziciju, a ne realnom povećanju.

Vjeran Radelić, zamjenik Gradonačelnika, istaknuo je da će se privatni Dječji vrtići sufinancirati sa 60 kuna po djetetu. Od ostalih točki definirano je kratkoročno zaduženje do 5 milijuna kuna te je predložena Odluka o sufinanciranju djelatnosti dadilja.

Riječ je o djeci s područja grada Varaždina koja se ne upisuju u vrtić te obrtu za dadilje. Što se tiče Strategije razvoja grada Varaždina koja nije donesena, a nužna je za apliciranje projekata na sredstva iz EU fondova, Gradonačelnik je rekao da će se donijeti u veljači. Naime, iz Europskih fondova planiraju se povući sredstva kojima će se između ostalog sufinancirati izgradnja rampe u Kučanu u vrijednosti 52 milijuna kuna.

Komentari