Varaždin

HDZ o problemima vrtića - predlažu osnivanje nove javne ustanove

Objavljeno: 28.01.2016. 11:45

Zadnja izmjena: 16.02.2016. 13:58

Varaždinski HDZ danas je održao konferenciju o problematici predškolskog odgoja u Gradu Varaždinu. Tom je prilikom istaknuto kako je njihov prijedlog osnivanje nove javne ustanove kojom bi se omogućila izgradnja vrtića u Hrašćici i Gornjem Kućanu, a spomenute su i plaće radnika za koje smatraju da bi se trebale izjednačiti s plaćama učitelja...

Na konferenciji je govorio Damir Habijan, predsjednik Povjerenstva HDZ-a za grad Varaždin. Naime, HDZ-ovci smatraju da treba razraditi plan mreže dječjih vrtića za područje grada Varaždina te potaknuti osnivanje nove javne ustanove budući da Dječji vrtić Varaždin pohađa ukupno 813 djece i to je 213 više od maksimalnog propisanog broja. 

- Osnivanjem nove javne ustanove stvorili bi se uvjeti da se na dvije ustanove rasporede djeca koja pohađaju Dječji vrtić te bi djeca i njihovi roditelji dobili pažnju kakvu zaslužuju, istaknuo je Damir Habijan dodavši da to ne bi značajno opteretilo gradski proračun. 

Jedino tako, tvrde HDZ-ovci, može se izgraditi novi vrtići u Hraščici i Gornjem Kućanu. Istaknut je primjer Čakovca koji s 25.000 stanovnika od 2014. ima dvije javne ustanove, dok Varaždin s 47.000 ima jednu. 

Druga tema na kojoj se govorilo na konferenciji bila je utvrđivanje i obračun plaća radnika dječjeg vrtića. Za obračun plaća radnika dječjih vrtića u vlasništvu Varaždina primjenjuju se propisi kojima se uređuju plaće namještenika u osnovnom školstvu. 

- Smatram da je krajnje vrijeme da aktualna gradska vlast izjednači plaće radnika dječjih vrtića s plaćama zaposlenika u osnovnim školama, rekao je Habijan istaknuvši da bi Grad mogao pretrpjeti financijsku štetu ukoliko radnici pokrenu sudske postupke radi ostvarivanja svojih prava.

Spomenuto je i financiranje uređenja, energetske učinkovitosti i izgradnje vrtića. Podsjetimo, ove je godine grad Varaždin odredio kao jedan od projekata adaptaciju i uređenje vrtića u vrijednosti od 7.500.000 kuna, premda se to već neko vrijeme obećaje. Međutim, Habijan smatra da su male šanse da se to realizira s obzirom da još nije donesena Strategija razvoja nužna za dobivanje sredstava iz Europskih fondova koji se donosi već tri godine, ali da su djeca budućnost grada i da se na navedene probleme treba usmjeriti. 

>>Najveći ovogodišnji projekt u Varaždinu bit će adaptacija dječjih vrtića, ovo je prvih 6

Komentari