priopćenje za medije

HNS: Tanka crvena linija sredinom rugla od Dućanske dokaz su nesposobnosti gradske vlasti

Objavljeno: 20.12.2023. 11:30

Zadnja izmjena: 20.12.2023. 11:30

Povodom današnje sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina na kojoj će vijećnici izglasavati i proračun za 2024. godinu, Gradska organizacija HNS-a oglasila se priopćenjem u kojem navode kako se ne slažu s prijedlogom proračuna.

Razlog tome je, navode, što smatraju da je prijedlog proračuna neodgovoran, nesocijalan i neinovativan te da ne zadovoljava potrebe i interese građana, navodeći pritom povećanje stope poreza te planirana sredstva za rekonstrukciju i novogradnju prometnica na razini onih u 2023. godini kao neke od primjera. Dodaju i kako ima i nekih dobrih projekata, poput vrtića u Hrašćici, no kako je to "puno premalo da bi se ovaj proračun mogao i smio podržati".

- Posebno nas iznenađuje da SDP-ov gradonačelnik i njegova SDP-ova većina nije podržala prijedlog svojih kolega iz Ivanca da vrtić bude besplatan, s obzirom na ideje koje predlažu u JLS-ovima u kojima ne obnašaju vlast, a ovdje u gradu Varaždinu drže apsolutnu vlast i mogućnost sprovođenja takvih ideja. "Novouređena" Dućanska ulica i "tanka crvena linija" po njenoj sredini dokaz su potpune nesposobnosti aktualne gradske vlasti koja je uspjela jednu od najpoznatijih ulica u Varaždinu pretvoriti u ruglo. Samo izgled ulice već danima je na meti kritika brojnih građana Varaždina. No, gradsku vlast to ne brine, kao što ih ne brine ni loše pripremljen proračun - navode iz HNS-a.


Cijelo priopćenje Gradske organizacije HNS-a pročitajte u nastavku:

Podružnica Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata grada Varaždina ne slaže se s prijedlogom proračuna Grada Varaždina za 2024. godinu, a koji je predložio SDP-ov gradonačelnik Neven Bosilj i njegova (SDP-ova) većina u Gradskom vijeću. Smatramo da je ovaj proračun neodgovoran, nesocijalan i neinovativan, te da ne zadovoljava potrebe i interese građana našeg grada.

- Ovaj proračun predviđa povećanje stope poreza na dohodak sa 20% na 22%, odnosno s 30% na 33% što će dovesti do povećanja prihoda od poreza za 1,5 milijuna eura, koji su mogli ostati u džepovima građana našeg divnog grada. Osim toga, ovaj proračun ne ulaže dovoljno u razvojne projekte i javne usluge koje su ključne za kvalitetu života naših sugrađana - poručuje predsjednik varaždinskog HNS-a, dr. sc. Igor Klopotan, dodajući da se s jedne strane građanima iz džepova uzima novac dok se s druge strane ne vide projekti i ulaganja koja bi trebala uslijediti temeljem istog. HNS brine što i planirana sredstva za rekonstrukciju i novogradnju prometnica ostaju ista na razini planiranih sredstava u 2023. godini, a svi znamo kako je rezultat ove godine bio čak uređene tri(3) ceste u 365 dana.

- Isto tako smanjuju se i sredstva predviđena za Poduzetnički fond te za Zajednicu sportskih udruga grada Varaždina. Čak i planirana sredstva za funkcioniranje Utočište sveti Nikola ostaju na razini 2023. godine. Posebno nas iznenađuje da SDP-ov gradonačelnik i njegova SDP-ova većina nije podržala prijedlog svojih kolega iz Ivanca da vrtić bude besplatan, s obzirom na ideje koje predlažu u JLS-ovima u kojima ne obnašaju vlast, a ovdje u gradu Varaždinu drže apsolutnu vlast i mogućnost sprovođenja takvih ideja. Vjerujemo kako će i gradonačelnik ili zamjenik sasvim sigurno u svom obraćanju posebno istaknuti povećanje sredstva za zaposlene u Gradskoj upravi za oko 130.000 € - izjavio je Klopotan.

Dodao je kako ima i nekih dobrih projekata, poput vrtića u Hrašćici, ali sve je to puno premalo da bi se ovaj proračun mogao i smio podržati.

- Mi HNS-ovci ćemo se uvijek boriti za socijalnu pravdu i zato smo samo u zadnjih nekoliko mjeseci radili na tome da građanima Varaždina bude bolje. Realizirali smo inicijativu za fiskalnu održivost vrtića na temelju kojih je Varaždin dobio dodatna sredstva za vrtiće. Aktivno smo radili na dobivanju sredstava za rješavanje bala te glasali za set poreznih zakona koji su imali za cilj da građanima rastu plaće, koje je naš gradonačelnik Bosilj poput pravog Grinča povećanjem cijena gradskih usluga i poreza dobrano smanjio - zaključio je prvi čovjek varaždinskog HNS-a te pozvao sve vijećnike Gradskog vijeća Grada Varaždina da ne prihvate ovaj proračun, koji je štetan za Varaždin, za Varaždinke i Varaždince.

-"Novouređena" Dućanska ulica i "tanka crvena linija" po njenoj sredini dokaz su potpune nesposobnosti aktualne gradske vlasti koja je uspjela jednu od najpoznatijih ulica u Varaždinu pretvoriti u ruglo. Samo izgled ulice već danima je na meti kritika brojnih građana Varaždina. No, gradsku vlast to ne brine, kao što ih ne brine ni loše pripremljen proračun - završio je Klopotan.

Komentari