Priopćenje za medije

HNS: Umjesto većih primanja, Varaždincima Bosilj i Marković u novoj godini poželili veća porezna opterećenja

Objavljeno: 30.10.2023. 13:42

Zadnja izmjena: 30.10.2023. 13:43

Foto: Arhiva

Objava Gradske organizacije HNS-a:

Dragi građani Varaždina,

u svjetlu nedavnih događanja, imamo potrebu istaknuti nekoliko činjenica i postaviti nekoliko pitanja vezanih uz situaciju s vrtićima u našem gradu. Kao stranka koja je predlagala mjeru sufinanciranja vrtića kao temelj suradnje u Vladi Republike Hrvatske, želimo razjasniti zašto je odabran kriterij indeksa razvijenosti pri dodjeli sredstava za fiskalnu održivost vrtića.

Odlučili smo se za ovaj pristup jer se jedinice lokalne samouprave s nižim indeksom razvijenosti suočavaju s različitim izazovima, ali i raspolažu manjim proračunima u usporedbi s onima s većim indeksom razvijenosti. Sredstva koja su od Vlade namijenjena za fiskalnu održivost vrtića zamišljena su kao pomoć roditeljima, ali su usmjerena na jedinice lokalne samouprave na čijem se području nalaze vrtići. To znači da će Grad Varaždin svake godine dobiti gotovo 386.000 € za održavanje vrtića. Koje prije uspostave ove uredbe nije dobivao.

Ponosno ističemo da smo podržavali i zagovarali da Vlada preuzme financiranje rješavanja problema otpada u Varaždinu, što je potvrdio i ministar Filipović. To će rezultirati da u gradskom proračunom ostane dodatnih 1.100.000 eura u narednih 10 godina (9,6 milijuna eura + kamate, što čini više od 11 milijuna eura u 10 godina), koliko bi grad Varaždin plaćao za zbrinjavanje bala smeća. Ovo znači da Grad Varaždin ima financijske mogućnosti ne samo da vrati cijene vrtića na prethodni nivo, što bi iznosilo 735.000 € (smanjenje za 35 € za 1750 djece), već može i dodatno smanjiti roditeljima trenutnu cijenu za 50 €, što bi iznosilo 1.050.000 € u proračunu godišnje. To je i dalje manje od gotovo 1.500.000 € ( milijun i petsto tisuća eura) koje će Grad Varaždin godišnje dobiti zahvaljujući prijedlozima koje smo zastupali, a Vlada prihvatila. Štoviše, ostaje i dodatni iznos koji se može iskoristiti za povećanje plaća odgojiteljima, kako bi se približili iznosima plaće koje zaslužuju.

No, što rade gradonačelnik i njegov zamjenik? Umjesto da iskoriste priliku i olakšaju financijski teret našim sugrađanima, oni su povećali cijene vrtića, podigli cijene odvoza otpada,

povećali komunalnu naknadu, i predlažu vraćanje prireza na 10%, iako je trenutno 7,5%. Vlada je od 1. siječnja ukinula prirez kako bi omogućila građanima veća primanja, no gradonačelnik i njegov zamjenik u savjetovanje stavljaju dokumente kojima predlažu povećanje stope poreza na dohodak sa 20 na 22% za nižu stopu. Ako uzmemo u obzir da je porez na dohodak do sada iznosio 20%, a prirez 7,5%, to bi iznosilo 21,5% ukupnog poreza na dohodak. Međutim, gradonačelnik i njegov zamjenik predlažu 22% poreza na dohodak, što u konačnici znači povratak starog modela sa 20% poreza na dohodak i 10% prireza – dakle, dodatno opterećenje za džepove i proračune naših građana, umjesto rasterećenja i većih plaća.

Pozivamo gradonačelnika, njegovog zamjenika i cijeli SDP Varaždin da ozbiljno razmotre potrebu za ovim najavljenim povećanjima poreza!

Naši građani zaslužuju bolje. Hrvatska narodna stranka će se boriti za njihovu dobrobit, predlagati i podržavati mjere koje će poboljšati kvalitetu života i standard svih naših sugrađana, te će stajati na strani odgovorne i pravedne uprave.

Podružnica HNS-a Grada Varaždina

doc. dr. sc. Igor Klopotan,

predsjednik

Komentari