HNS već "trenira" nove kadrove? Tko će se kandidirati za župana postane li Štromar šef HNS-a

Objavljeno: 16.06.2015. 11:29

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Nakon što je prije nepuna dva mjeseca varaždinski župan Predrag Štromar već po drugi put istaknuo svoju kandidaturu za predsjednika HNS-a, u varaždinskoj organizaciji spomenute stranke, kako doznajemo iz njemu vrlo bliskih izvora, navodno je već počela "potraga" za stranačkom osobom koja bi za dvije godine mogla postati novim HNS-ovim kandidatom za župana.

Imena o kojima se govori su sljedeća: lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić, aktualni Štromarov zamjenik Alan Košić te, što je malo vjerojatno kako stvari sada stoje, ali i novi direktor varaždinske AZRA-e Krunoslav Lukačić.

Naime, kako nam je prepričao jedan od naših izvora, u slučaju da Štromar na unutarstranačkim izborima "dobije" Ivana Vrdoljaka, teško da će moći obnašati sve tri funkcije, onu župana, saborskog zastupnika i predsjednika stranke koja, premda joj je rejting trenutačno na nezavidnih 1,5 posto, još uvijek ima izgleda da koalirajući s SDP-om zadrži parlamentarni status.

To nipošto ne znači da je Štromar od namjere za trećom po redu kandidaturom već odustao, međutim njegov zamjenik Alan Košić, kako doznajemo, navodno je u posljednjih mjesec dana često izbivao iz Varaždina, iz razloga što po nalogu stranke u Zagrebu pohađa treninge iz govorništva te nastupa u medijima i javnosti.

Budući da će na koalicijskoj listi za sabor zasigurno vladati "gužva", kandidat kojega bi ovaj put mogla mimoći saborska kandidatura možda će biti lepoglavski gradonačelnik Škvarić. Naime, premda je na izborima za Vijeća mjesnih odbora u Lepoglavi HNS imao razloga za zadovoljstvo, bilo je to u zajedničkoj koaliciji s SDP-om i HSU-om. Poučeni, pak, iskustvom s nedavno održanih izbora iste vrste u Varaždinu te imajući u vidu Škvarićevu tanku većinu u Gradskom vijeću, HNS-ovci navodno već "važu" njegov ponovni gradonačelnički potencijal.

Kao najneizgledniji kandidat, ali osoba o kojoj se ipak govori, novi je direktor Agencije za razvoj Varaždinske županije. Naime, ako je za vjerovati glasinama, u HNS-u su smatraju da će Lukačiću na poziciji direktora AZRA-e dvije godine biti sasvim dovoljno da se profilira u javnosti te nametne kao relevantan kandidat za župana.

Komentar informacija koje su se pojavile uspjeli smo dobiti od aktualnog župana Predraga Štromara i njegovog zamjenika Alana Košića.

- Mi o tome u stranci još uopće nismo razgovarali, tako da imena koje spominjete ne mogu komentirati. Sada smo fokusirani na parlamentarne izbore, a nakon toga ćemo o tome. Moguće je da ja budem ponovno kandidat, ali i da ne budem – otkrio nam je Štromar. 

Košić nam je u telefonskom razgovoru rekao da je spreman prihvatiti kandidaturu u slučaju da tako odluči predsjedništvo HNS-a.

- Ali isto tako bilo koji kandidat kojeg predsjedništvo predloži imat će moju punu podršku. Ne mogu ništa više reći, jer o tome će odlučiti predsjedništvo HNS-a kada bude vrijeme - izjavio je Košić, istaknuvši da u Zagrebu "hoda jedino po ministarstvima", a ne na medijske treninge.

Za koga god se naposlijetku predsjedništvo HNS-a odluči, situacija zasigurno nije poput one iz 2013. godine, a i tada je Štromar morao u drugi krug protiv HDZ-ovog kandidata Anđelka Stričaka.

Dogodi li se ponovno situacija da SDP i HNS idu odvojeno, odnosno da i SDP ponudi svojeg kandidata te ide u koaliciji s Reformistima ili HSS-om, postavlja se gotovo retoričko pitanje hoće li HNS-u za ponovnu pobjedu biti dovoljni "umirovljenici".

Dakako, na rezultat lokalnih izbora 2017. utjecat će i rezultat parlamentarnih izbora 2016. koji predstoje...

 

Komentari