I umirovljenci će na ljetovanje u dječje odmaralište na Rabu, ali izvan sezone

Objavljeno: 16.09.2015. 20:31

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:26

Foto: Grad Varaždin

Hrvatska stranka umirovljenika Varaždin  predložila je Povjerenstvu za umirovljenike i starije osobe, kao savjetodavnom tijelu Gradskog vijeća Grada Varaždina, mogućnost organiziranog ljetovanja  umirovljenika  koji to žele u Dječjem odmaralištu Varaždin na Rabu, u svibnju ili rujnu kada se odmaralište ne koristi za djecu.

Kako su izvjestili s današnjeg sastanka, o tome se raspravljalo na Gradskom vijeću grada Varaždina, no prva inicijativa potekla je zapravo od odgajatelja koji su sada u mirovini, a nekada su kao pratnja, animatori ili ostalo osoblje  sudjelovali u organiziranom ljetovanju djece.

- Poznato je da razvijene zemlje demokratskog svijeta vode računa o međugeneracijskoj solidarnosti, te je došlo vrijeme da i mi više nego prije uvažavamo umirovljenike i starije osobe s obzirom na trend starenja stanovništva. Radi se o uvažavanju potreba umirovljenika koji ne mogu  zbog malih mirovina ljetovati  u skupim hotelima, a s druge strane o produžetku sezone i ostvarivanju dodatnih prihoda odmarališta kojim sada racionalno upravlja Gradska tržnica Grada Varaždina - poručuju iz Hrvatske stranke umirovljenika.

Smatraju da umirovljenici neće i ne mogu nikog ugrožavati, a najmanje status odmarališta i djecu, kao što se moglo čuti u raspravama koje su se vodile u posljednje vrijeme, a vezano na Dječje odmaralište Varaždin na Rabu.

- Dapače takva razmišljanja su uvredljiva i nedopustiva i govore o nepoštivanje populacije koja čini 25 posto stanovništva Grada Varaždina - smatraju umirovljenici.

Kako ne bi sve ostalo samo na riječima i raspravama te da bi se lakše donijela odluka i definirao prijedlog, umirovljenici su nedavno i posjetili odmaralište na Rabu.

- Utvrdili smo da  odmaralište  može uz manje prilagodbe zadovoljiti sve estetske, sanitarne, zdravstvene i druge standarde u korist podizanja kvalitete života umirovljenika i starijih osoba. Uostalom odmaralište izvan sezone koriste i mogu koristiti i druge zainteresirane skupine - navodi u svom priopćenju HSU.

Učinci odmora na moru za umirovljenike i starije osobe izvan sezone, smatra HSU, mogu pridonositi očuvanju zdravstvenih, radnih  i drugih sposobnosti  starijih osoba što ide u prilog činjenici da se o njihovim potrebama treba brinuti.

- Umirovljenici nisu i ne smiju biti teret zajednice te se u današnje vrijeme ne bi trebali  boriti za ravnopravnost društvenog statusa - poručuju.

Podsjetimo, o tome trebaju li umirovljenici ljetovati u Dječjem odmaralištu Varaždin na Rabu raspravljalo se na nekoliko proteklih sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina. Ta mogućnost otvorila se kada je Grad Varaždin dječje odmaralište na Rabu dao na upravljanje Gradskoj tržnici. Dok su neki zagovarali ideju da bi i umirovljenici mogli tamo boraviti kada nema djece, drugi smatraju kako je odmaralište prilagođeno djeci, a ne umirovljenicima te da uvjeti za njih nisu adekvatni.

Komentari