jedan od najvažnijih zakona u poljoprivredi

HDZ-ov saborski zastupnik Josip Križanić o prijedlogu Zakona o poljoprivrednom zemljištu..

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 31.01.2018. 15:16

Zadnja izmjena: 31.01.2018. 15:30

Jedan od najvažnijih zakona u poljoprivredi, Zakon o poljoprivrednom zemljištu, dobit će potporu Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru. Najavio je to saborski zastupnik iz Varaždinske županije Josip Križanić koji je u srijedu u Saboru govorio o tom prijedlogu zakona.

Napomenuo je kako Klub zastupnika pozdravlja prijedlog da se poslovi raspolaganja zemljištem vrate JLS-e i time ubrza postupak raspolaganja, kao i bolja kontrola i revizija provođenja navedenih programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH, ali i potpuna kontrola naplate zakupa.

Dobrim je okarakterizirao što će raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH putem javnog natječaja provoditi jedinice lokalne samouprave. One će također donositi i program raspolaganja državnim zemljištem. Manje općine koje nemaju mogućnosti i kapacitet za izradu programa moći će zatražiti pomoć od županija.

U svom istupu Križanić se posebno osvrnuo na stočare čiji bi se položaj novim Zakonom trebao popraviti, a rekao je i prijedlog koji bi mlade obitelji zadržao na zemlji.

- Radi se o darovanju cca 10 ha zemlje mladim obiteljima, uz uvjet da je obrađuju, a na toj bi zemlji oni mogli osnovati OPG i pokrenuti poljoprivrednu proizvodnju i nakon 10 godina ta bi zemlja bila njihovo vlasništvo – pojasnio je Križanić te dodao da je dobro što se ovim Zakonom otvara mogućnost prodaje poljoprivrednog zemljišta.

- Ovim je zakonom napravljen snažan iskorak na bolje. On definitivno ne bi smio biti predmet preglasavanja lijeve i desne strane sabornice, a pogotovo ne stočara i ratara. Treba izraditi što bolje konačno rješenja Zakona koje sigurno neće biti idealno svima, ali bi Zakon trebao biti najšire moguće prihvatljiv svim zainteresiranim stranama – zaključio je saborski zastupnik Križanić te ponovio da će Klub HDZ-a prihvatiti Zakon.

Komentari