istanbul

Martinčević predstavljala Hrvatsku na konferenciji o migracijama i izbjeglicama

Objavljeno: 23.06.2022. 13:16

Zadnja izmjena: 23.06.2022. 13:16

Saborska zastupnica Reformista Natalija Martinčević kao predstavnica Hrvatskoga sabora sudjelovala je u Istanbulu na svjetskoj parlamentarnoj konferenciji o migracijama.

Konferencija "Parlamenti i globalni kompakti o migracijama i izbjeglicama: kako stvoriti snažniju međunarodnu suradnju i nacionalnu primjenu?" je okupila 300 parlamentaraca iz 56 parlamenata, uključujući i 16 predsjednika i potpredsjednika parlamenata iz cijeloga svijeta te međunarodnih organizacija koje se bave ovim temama.

Zastupnica Martinčević održala je obraćanje u okviru 1. teme Konferencije "Globalni kompakti: ciljevi, obveze, napredak i prepreke u i primjeni" te predstavila napore i doprinose Hrvatske u provedbi i primjeni globalnih kompakata o migracijama i izbjeglicama s naglaskom na najaktualnija zbivanja nakon izbijanja rata u Ukrajini napomenuvši kako je Hrvatska do sada prihvatila oko 20 000 izbjeglica.

Konferencija je održana u organizaciji Interparlamentarne unije i Velike nacionalne skupštine Turske, a zastupnicima iz cijelog svijeta u ime domaćina obratili su se i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, te predsjednik Velike nacionalne skupštine Turske Mustafa Sentop.

Na konferenciji su razmijenjena iskustva o najboljim parlamentarnim praksama za primjenu Globalnog kompakta o sigurnim, pravilnim i redovnim migracijama i Globalnog kompakta o izbjeglicama koji su Ujedinjeni narodi usvojili 2018. godine. Također se raspravljalo o idućim koracima za jaču međunarodnu suradnju kada je riječ o migracijama, izbjeglicama i srodnim pitanjima.

Komentari