Ministar poduzetništva

Međimurski ministar Horvat otkrio reforme i što će prvo učiniti u Hrvatskoj i na sjeveru

Objavljeno: 23.01.2016. 14:22

Zadnja izmjena: 17.02.2016. 10:15

Ministrom poduzetništva i obrta jučer je službeno postao Darko Horvat, šef međimurskog HDZ-a i diplomirani inženjer elektrotehnike. U razgovoru za eVaraždin Horvat je otkrio prve reforme kojima će se posvetiti i gdje u svemu tome vidi sjever Hrvatske...

Novoizabrani ministar Darko Horvat rekao nam je da će nakon primopredaje u ponedjeljak prvo obnoviti dijalog s institucijama poput Hrvatske gospodarske komore te Obrtničke komore istaknuvši da sve ono loše što se zbilo u protekle 3 i pol godine treba "staviti u drugi plan." Ujedno je kazao kako te institucije treba pretvoriti u mjesta koja su na usluzi poduzetnicima, kao i ministarstva i državne službe. 

Reforme koje će izvesti je iznio u pet grupacija: prva je reforma zakonodavstva te se zakoni trebaju prilagoditi poduzetničkim aktivnostima, drugo su porezne reforme koje će rasteretiti proizvođače, reforme u zapošljavanju i definiranje potreba radne snage, sustav obrazovanja u funkciji gospodarstva i poduzetništva te financijske reforme koje će rasteretiti poduzetnike: 

- U prezentaciji je i mandatar naglasio da nam je cilj povećanje izvoza za 30% te su i moje ključne odrednice vratiti kvalitetu i izvornost hrvatskim proizvođačima. Posebno bih naglasio i sustav javne nabave u kojemu hrvatski poduzetnici moraju biti ravnopravni i imati priliku, rekao je Horvat. 

Budući da je jedini ministar sa sjevera Hrvatske, upitali smo ga što planira učiniti na tom području uzevši u obzir da se poduzetnici iz Varaždinske županije i šire često žale na previsoke namete i administrativne zapreke kod ulaganja.

Horvat je kazao kako je sjeverozapadna Hrvatska kolijevka poduzetničkog razmišljanja te tu komparativnu prednost treba iskoristiti:

- Akcenat je na dodatnom razvoju poduzetničke ideje i malih i srednjih poduzeća. Bitno je ovdje privući investicije, posebno u proizvodnom segmentu poput novih tehnologija,zaključio je Horvat. 

Podsjetimo, jučer je Hrvatski sabor izglasao povjerenje novoj Vladi. Premda se spekuliralo o više kandidata za resor poduzetništva i obrta, odabir sada već premijera Tihomira Oreškovića pao je na Međimurca Darka Horvata. Tko je zapravo novi ministar? Horvat je rođen 28. rujna 1970. godine te je karijeru 1996. započeo u HEP-u kao inženjer i neko je vrijeme tamo obnašao funkciju predsjednika Nadzornog odbora te je bio i direktor Elektre u Čakovcu i radio u nekoliko privatnih tvrtki. 

Iskustva u radu Vlade Horvat ima budući da je obnašao funkciju ravnatelja Uprave za energetiku u tadašnjem Ministarstvu gospodarstva rada i poduzetništva. Od 2012. godine radi u privatnoj tvrtki Energy Plus te je član predsjedništva HDZ-a i šef stranke u Međimurju. 

Ipak, još prije izbora spekuliralo se kako će Horvat biti nositelj liste Domoljubne koalicije za 3. izbornu jedinicu, ali to se ipak nije dogodilo te je prvi na listi bio Žarko Tušek, dok je Horvat bio drugi pozicioniran.

Anđelko Stričak, novoizabrani zastupnik, danas je za eVaraždin pojasnio tu situaciju rekavši da je već tada cilj bio da Horvat postane ministar, dok je Tušek bio nositelj kao koordinator 3. izborne jedinice. 

Istaknuo je i da ga iznimno veseli što treća izborna jedinica ima ministra: 

- Horvat je već sudjelovao u radu vlade te je stručnjak s bogatim životnim iskustvom. I privatno ga poznajem kao prijatelja i dobrog čovjeka te vjerujem da će mnogo učiniti i za naš kraj i poduzetnike, zaključio je Stričak. 

Komentari