povišeni tonovi

Zaiskrilo oko zgrade VTC-a: 'Birajte riječi, gradonačelniče', 'Ne želimo blagosloviti nešto što je...'

Objavljeno: 19.03.2024. 17:24

Zadnja izmjena: 19.03.2024. 17:29

Foto: Lidija Filipović / Na slici: Zgrada VTC-a, Vijećnica HDZ-a Aranka Oreški

„Dvije tisuće stanara koji žive u neposrednoj blizini VTC-a ne može prići svojim zgradama, potencijalno ne mogu ni žurne službe, a sve to zbog toga što Grad Varaždin iz 'nepoznatog razloga' ne želi otkupiti zemljište“, tvrde u HDZ-u, pozivajući danas na sjednici Gradskog vijeća gradonačelnika da se o tome izjasni. Gradonačelnik Neven Bosilj vijećnicu HDZ-a optužio je da lobira za Marlex, u čijem je zgrada vlasništvu, a kako je rasprava o tome protekla prenosimo u nastavku.

Vijećnica HDZ-a Aranka Oreški ovako je formulirala pitanje:

- Postavljam ovo pitanje u ime dvije tisuće stanara koji žive u okolnim zgradama koji ne mogu svojim vozilima doći do svojih zgrada. Još će veći problem nastati ako se navedeni prostor ogradi te tada neće biti omogućen prostor vozilima policije, vatrogasaca i hitne službe. Samim time ugrožena je sigurnost stanara Kozarčeve. S obzirom da se kupuju sva okolna zemljištva, zanemarili ste u potpunosti stanare Kozarčeve kojima ste u više navrata rekli da je procjena u toku. Interesira me da li je ta procjena u tijeku, da li je dovršena i koji je iznos te procjene? Ukoliko nije, da li možete angažirati ovlaštenog sudskog vještaka koji će to izraditi pa ćete nam dostaviti na uvid elaborat da vidimo koja je cijena?

Gradonačelnik Neven Bosilj vijećnici HDZ-a odgovorio je ovim riječima:

- Moram odmah u startu reći: Grad nije strana uopće u ovome, nego je želio pomoći, ali mi imamo privatnog vlasnika koji želi preko javnih sredstava riješiti svoj problem. Mi smo odgovorni prema javnim novcima. Ne želimo rješavati, odnosno, blagosloviti nešto što je za vrijeme gradonačelnika Čehoka napravljeno gdje je formirana jedna suluda parcela gdje je na igralištu između zgrada izgrađen taj VTC – rekao je.

'Izgleda kao da lobirate'

Kada je riječ o njezinom konkretnom pitanju, ovako je glasilo njegovo obrazloženje:

- Prema GUP-u to je dvorište VTC u ovom trenutku i prema tome imam dva pravna mišljenja: da se dvorište ne može kupovati i druga stvar koji želim reći, imam empatiju za građane, ali oni se moraju dogovoriti sa vlasnikom. Vlasnik, ni jedan vlasnik ne može spriječiti pravo pristupa građanima, a pogotovo ne hitnim slučajevima. U ovom slučaju ne postoji apsolutno nikakav problem nego ovo izgleda kao lobiranje tog vlasnika preko pojedinih vijećnika da Grad potroši javne novce da bi kupio nešto čime ne bi ništa riješio. Stanari i dalje tamo mogu prići svojim objektima. Ako on želi da tamo bude parkiralište koje će naplaćativati, morat će se dogovorit s vlasnicima koji će to plaćati. Ne vidim zbog čega bi se Grad trebao uključivati - rekao je.

'Birajte riječ, gradonačelniče'

Rasprava, međutim, tu nije završila. Vijećnica Oreški imala je potrebu odgovoriti na prozivku gradonačelnika, u jednom trenutku bilo je i povišenih tonova.

- Ja bih gradonačelnika zamolila da pažljivo bira riječi. Zar vi govorite da nekom pogodujem? Mene ne zanima ni Rauš ni Marlex. Zašto mislite da moje pitanje o VTC-u nekome pogoduje? Govorim u ime stanara.

 

Komentari