Osvijetljeni pješački prijelazi povećavaju sigurnost pješaka u prometu

Objavljeno: 16.06.2015. 18:59

Zadnja izmjena: 09.03.2016. 10:59

Foto: V. Mihalić

U Županijskoj palači održana je sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, a predstavljen je i projekt "Osvjetljavanje pješačkih prijelaza" u sklopu kojeg je po prvi puta prikazan domaći hrvatski sustav za osvjetljavanje pješačkih prijelaza.

Kako se moglo čuti na sjednici, projekt "Osvjetljavanje pješačkih prijelaza" zadan je da se ostvari  u 2015. godini, a cilj mu je da se javnom rasvjetom osvijetli što više pješačkih prijelaza u što kraćem roku kako bi se povećala sigurnost pješaka u prometu.

- Na dionicama cesta koje su dobro osvijetljene manje je prometnih nesreća nego na onim dionicama koje nemaju rasvjetu ili su vrlo slabo osvijetljene. U prometu je prije svega važno dobro vidjeti, ali i biti viđen. Pješaci su najugroženija skupina sudionika u prometu, a osvjetljavanje mjesta pješačkog prijelaza, osobito na dionicama ceste koja su vrlo frekventna, zavojita i slično, podiže razinu sigurnosti pješaka - rečeno je na sjednici Savjeta. 

U prvoj fazi, krenut će se s osvjetljavanjem najugroženijih pješačkih prijelaza, gdje je veliki intenzitet prometa, gdje djeca često prelaze cestu i slično.

Na sjednici Savjeta za sigurnost cestovnog prometa prikazan je i domaći hrvatski sustav za osvjetljavanje pješačkih prijelaza novomarofske tvrtke K&S. Tvrtka se bavi solarnom rasvjetom, a predstavili su gotove proizvode za pješačke prijelaze.

- Savjetu za sigurnost prometa ćemo pokloniti jedno tijelo solarne rasvjete da ga postave na mjesto gdje smatraju da je najnužnije i da se uvjere u kvalitetu i efikasnost našeg proizvoda  - istaknuo je Siniša Šalomon iz tvrtke K&S.

Kako je rekao Danijel Posavec, iz PU varaždinske, solarno tijelo najvjerojatnije će postaviti na pješački prijelaz u Presečnom gdje su nastradali srednjoškolci, koje je jedno od kritičnih mjesta u Varaždinskoj županiji.

U nastavku sjednice, djelatnici Policijske uprave Varaždinske prezentirali su i rezultate kampanje “Promet po mjeri građana“, kao i mjere koje se poduzimaju u prometu na cestama Varaždinske županije uoči turističke sezone. Policijskoj upravi varaždinskoj dodijeljeno je i priznanje HAK-a za doprinos sigurnosti stanju u prometu na našim cestama.

Komentari