Podolnjak na povijesnom sastanku: Vjerujem u tripartitnu Vladu; HDZ i SDP izbjegli odgovor

Objavljeno: 18.12.2015. 14:50

Zadnja izmjena: 17.02.2016. 10:28

Foto: Siniša Sović

U središnjici Mosta traje sastanak predstavnika Mosta, HDZ-a i SDP-a oko dogovora o ključnim reformama koje bi se trebalo provesti u iduće četiri godine, a za stol bi svi opet trebali sjesti i kasnije danas u 19 sati te bismo po njegovom završetku konačno trebali imati odgovor na pitanje je li moguće sastavljanje tripartitne vlade i hoće li Hrvatska do utorka imati kandidata za mandatara ili će građani ponovno na birališta...

12:30 U tijeku je sastanak Mosta s HDZ-om i SDP-om i na njemu bi trebale biti definirane ključne reforme koje bi se trebalo provesti tijekom predstojeće četiri godine. Kasnije danas u 19 sati na redu je još jedan 'tripartitni' sastanak, a njegova je tema iznošenje prijedloga o nestranačkom mandataru i usuglašavanje po tom pitanju.

12:15 Ranije pred središnjicom HDZ-a, prije odlaska na sastanak u prostorije Mosta, upitana o gospodarskim reformama za koje će se zalagati, Maletić je kazala da, pošto nema detaljnog dnevnog reda, ne može ulaziti u detalje sastanka s Mostom i SDP-om te istaknula kako će se zalagati za projekte koji su važni za gospodarski rast i razvoj Hrvatske. Napomenula je i da su te reforme već puno puta raspravili na stručnim sastancima te da se sada dogovara akcijski plan za njihovu provedbu uz konkretizaciju koraka, zbog čega i idu na sastanak.

11:59 U Most je pristigla i delegacija Domoljubne koalicije, koju predvodi Ivana Maletić te su uz nju i Goran Marić, Oleg Butković, Nikolina Babić, Dražen Bošnjaković, Darko Horvat i Martin Pastuović, a izjavu novinarima je dao Željko Reiner kazavši: 'Očekivanja su da postignemo nekakve konkretne dogovore'. Odnosi li se to i na SDP, pitali su ga novinari, a on odvratio: 'Sa svima koji će biti na sastanku'.

Upitan vjeruje li u tripartitnu vladu, Reiner nije odgovorio, no kazao je: 'Vjerujemo u zajedništvo i u to da Hrvatskoj napokon treba stabilna Vlada'. Upitan je li HDZ bliže Mostu, Reiner je rekao: 'To je općepoznato da smo mi puno bliže Mostu nego suprotna strana koja je ionako bila odustala od pregovora, a sad su se u zadnji čas predomislili kad su zaključili da zapravo gube svoje pozicije.' Upitan hoće li pristati na ono što SDP traži od HDZ-a da bi surađivali, Reiner je samo kazao: 'Mi ćemo sada o tome pregovarati i zato smo tu i došli.'

11:53 U sjedište Mosta pristigla je i koalicija Hrvatska raste, a SDP-ov Branko Grčić nije odgovorio na novinarsko pitanje vjeruje li u tripartitnu Vladu, već je istaknuo: 'Dolazimo na ovaj sastanak s puno dobre volje i bez fige u džepu. Odluke donesene ovih dana su bile teške, ali u korist suradnje i formiranja Vlade i saborske većine koja bi u što kraćem vremenu trebala nastaviti procese koje je započela ova Vlada'.

Ostatak delegacije koalicije Hrvatska raste, koju čine Siniša Hajdaš Dončić, Milanka Opačić, Boris Lalovac i Arsen Bauk te Gordan Maras, nije davao izjave.

11:49 ''Ovo je veliki dan za Hrvatsku i drago nam je da smo svi spremni sjesti za stol i porazgovarati o meritumu stvari, a to su reforme koje su bitne za Hrvatsku. Očekujemo dogovor. Do utorka ćete saznati ime mandatara', poručila je Mostova Ines Strenja Linić.

11:47 'Mi smo rekli naše zahtjeve, sad moramo uskladiti odgovore koji nisu potpuno istovjetni od obje strane, nikad nismo razgovarali svi troje zajedno o tim stvarima. Treba uskladiti detalje koji su djelomično različiti, a to je jedino moguće provesti zajedno, svaka strana ima neke svoje posebne zahtjeve. Danas počinju ozbiljni razgovori o dogovorimo koje možemo donijeti u troje. Razgovarat će se o konkretnim prijedlozima', kazao je Mostov Robert Podolnjak i ponukan novinarskim pitanjem uzdahnuvši kazao: Ja vjerujem u tripartitnu Vladu.'

11:45 Stigla je i Mostova Ružica Vukovac, koja je na pitanje što očekuje - poručila: 'Pričekajmo da završi sastanak.'

11:36 U sjedište Mosta pristigao je njihov član Slaven Dobrović, koji će sudjelovati na sastanku u ime Mosta, kao i Ružica Vukovac, Ines Strenja Linć, Robert Podolnjak i Ivan Lovrinović.

11:29 Na prometnom znaku u centru Zagreba netko je prilijepio naljepnicu s likom premijera Zorana Milanovića i natpisom 'game over'. Inače, premijer je danas na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu.

11:21 Prije nego se itko od predstavnika tri strane pojavio u sjedištu Mosta, nepoznati muškarac dovezao se automobilom i novinarima koji čekaju dolazak političara i dao stari predizborni plakat HDZ-a s likom Franje Tuđmana na kojemu je flomasterom napisano: 'Ovo nije moj HDZ, ovi su me izdali'. Muškarac, koji se nije predstavio, niti ništa govorio, odmah se odvezao dalje.

10:45 'Vjerujem da će se do utorka znati mandatar. Imamo tri do četiri dana konkretnih pregovora pred sobom. Kako su kolege iz Mosta predvidjeli, a mi prihvatili njihov prijedlog, to bi moglo biti vrlo konkretno već danas ili sutra', rekao je šef HDZ-a i Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko novinarima ispred središnjice HDZ-a, upitan vjeruje li da će se do utorka znati mandatar.

7:00 Prvi sastanak bit će održan točno u podne. Kako su izvijestili iz Mosta, sastanku će nazočiti pet stručnih osoba ispred Mosta nezavisnih lista te po pet iz drugih koalicija koje žele ući u tripartitnu vladu. 'Tema sastanka je odabir ključnih, najvažnijih promjena od onih koje smo usuglasili, a koje se trebaju napraviti u iduće četiri godine', izvijestili su iz Mosta na svojoj stranici na Facebooku.

Koje će osobe biti na sastanku, sinoć nije htjela otkriti nijedna strana, no pretpostavlja se da će to biti stranački dužnosnici zaduženi za određena Mostu reformski bitna područja. Sigurno je tako da će u ime koalicije Hrvatska raste, kako doznaje tportal, sastanku prisustvovati Branko Grčić, Siniša Hajdaš Dončić, Milanka Opačić, Boris Lalovac i Arsen Bauk te Gordan Maras.

Što se tiče Domoljubne koalicije, kako doznaje tportal, njihovu delegaciju će predvoditi Ivana Maletić te uz nju Goran Marić, Oleg Butković, Nikolina Babić, Željko Reiner, Dražen Bošnjaković, Darko Horvat i Martin Pastuović.

Sljedeći sastanak predviđen je za 19 sati, a tema tog drugog sastanka iznošenje je prijedloga o nestranačkom mandataru i usuglašavanje po tom pitanju.

Na taj sastanak obje će koalicije, pretpostavlja se, poslati najviše dužnosnike, pa bi uz visoke dužnosnike SDP-a na sastanku trebao biti i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko s predsjednicima ostalih koalicijskih stranaka.

'Sve stranke koje žele sudjelovati u formiranju Vlade pozvane su na sastanak. One stranke koje formiraju Vladu definirat će i druge pozicije, uključujući one u Saboru', objavio je Most nezavisnih lista.

Oba sastanka najavio je jučer čelnik Mosta Božo Petrov, naglasivši da je, iako su oni prvotno bili planirani samo s HDZ-om, na njih pozvana i koalicija Hrvatska raste jer je preksinoć u pismu pristala na Mostove uvjete - nestranačkog premijera i tripartitnu vladu.

'Nadam se da su iskreno mislili. Samo one stranke koje uđu u izvršnu vlast mogu definirati te pozicije. Šamaranja više neće biti, odugovlačenja neće biti. Ili će u utorak biti poznat mandatar ili ćemo ići na nove izbore', kazao je jučer Petrov.

Petrov se, naime, nada dogovoru prije utorka, kada predsjednica Kolinda Grabar Kitarović održava još jedan krug konzultacija.

Članovi Mosta, poručio je jučer Petrov, neće dopustiti da ih se više 'šamara', nakon što su, kako je rekao, barem pet puta okrenuli obraz.

'Od toga više ništa neće biti, nećemo dopustiti odugovlačenja kao što ih nismo dopustili ni nakon sastanka u hotelu Esplanade. Tada smo samo još jednom pokazali dobru volju i dali dodatni rok. Više nema rokova. Nadam se da su i jedna i druga strana stvarno iskreno mislile ono što su govorile', rekao je jučer Petrov.

Izvor: tportal.hr 

Komentari