Raymond Rojnik: Unatoč ispadanju iz utrke za EPK 2020, većina projekata će se realizirati

Objavljeno: 01.06.2015. 13:51

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Siniša Sović

Unatoč tome što Varaždin i hrvatska regija Sjever nisu prošli u drugi krug kandidature za Europsku prijestolnicu kulture 2020, najavljeni projekti koji su bili dio kandidature ipak će se realizirati.

- Iako Varaždin i regije Hrvatski sjever neće postati Europska prijestolnica kulture 2020. godine, većina projekata, posebno onih s područja infrastrukture, koje smo pripremili u okviru kandidature bit će realizirana, kao što će biti proveden i značajni dio programa, neki već i ove godine. Iako smo naravno razočarani odlukom Povjerenstva, mislim kako smo ostvarili bitne pomake i potaknuli novi iskorak u kulturnom razvoju na cijelom području sjeverozapadne Hrvatske. Koristi proizašle iz kandidature već se vide na zahvaljujući umrežavanju kulturnih dionika pri osmišljavanju programa i izradi Strategije razvoja kulture regije Hrvatski sjever, a koji će pomoći razvoju kulturnog turizma - istaknuo je u osvrtu na odluku Povjerenstva nezavisnih stručnjaka za izbor hrvatske Europske prijestolnice kulture 2020. godine, Raymond Rojnik, voditelj varaždinskog Ureda za pripremu kandidature.

Službeno obrazloženje odluke Povjerenstva, koja je objavljena u petak, u Kući Europe u Zagrebu, bit će objavljeno krajem lipnja, kada ćemo saznati što je bilo presudno za takvu odluku.

- Za sada ne znamo apsolutno ništa o tome zašto nismo prošli u novi krug natjecanja za ovu europsku titulu i zašto Dubrovnik, Pula, Rijeka i Osijek jesu. Svih devet gradova kandidata ispunili su većinu kriterija koji su postavljeni od strane Europskog parlamenta. Očito se radilo o nijansama pojedinih poglavlja Prijavne knjige, tako da opet koristim prigodu da iskreno čestitam svim gradovima koji su sudjelovali u ovoj europskoj inicijativi, a posebno gradovima koji su izborili drugi krug natjecanja za Europsku prijestolnicu kulture. Njima želim puno uspjeha u daljnjoj pripremi kandidature – rekao je Raymond Rojnik.

Rojnik je s posebnim zadovoljstvom istaknuo ogroman broj umjetnika, građana, institucija, tvrtki, ustanova, udruga, stručnjaka, ne samo iz Varaždina i svih gradova regije, već i iz više država, koji su dali svoj doprinos ovom procesu koji je bio javan, transparentan, sveobuhvatan i temeljit. Zahvalio je i timu koji je ovaj stručan, zahtjevan i naporan proces obavljao s entuzijazmom i voljom, skoro kompletno volonterski i koji je bio motor svih aktivnosti.

Proces koji je potaknut kandidaturom za Europsku prijestolnicu kulture bit će nastavljen, što voditelj Ureda drži najvećom vrijednošću ove inicijative.

Nakon službene prezentacije pred Povjerenstvom 28. svibnja u Europskoj kući, predsjedavajući Povjerenstva, gospodin Green iz Velike Britanije, rekao je kako se iz Prijavne knjige primijetio ponos na grad.

– Svi smo iz vaše Prijavne knjige i prezentacije primijetili kako ste vi, Varaždinci, iznimno ponosni na svoj grad. Imate i zašto biti! Čestitam timu i svim žiteljima Varaždina i regije na uloženom trudu i prijavi. Zadržite ovaj momentum koji vaša kultura ima ovog trenutka - prisjetio se, također u osvrtu, voditelj projekta Varaždin2020.

- Vjerujem kako ćemo zajedno, na cijelom području regije, nastaviti promišljanje kulturnih politika i razvijati nove kulturne sadržaje u ovoj ionako europskoj sredini – zaključio je Raymond Rojnik, te još jedan put zahvalio svima koji su podržali i sudjelovali u ovom projektu.

Komentari