Reformisti: Nećemo podržati Proračun, Roberta Rotha poklanjamo za blagdane HNS-u i Habušu

Objavljeno: 14.12.2015. 11:29

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: Darija Rogina

Danas je održana tiskovna konferencije Narodne stranke Reformisti čija je glavna tema bio prijedlog Proračuna grada Varaždina za 2016. godinu, ali i pregled stanja u gradu. Reformisti su poručili da Proračun neće podržati, a osvrnuli su se i na odlazak nekih članova u HNS…

Konferenciji su nazočili predsjednici Mjesnih odbora Varaždin iz redova Reformista te Natalija Martinčević, potpredsjednica Narodne stranke – Reformisti. Natalija Martinčević istaknula je da je Proračun pregled stanja u gradu te najbolji uvid u to kako gradonačelnik vodi ovaj grad.

- Sad nema više nikakvih alibija jer Habuš vodi ovaj grad pune četiri godine i u to vrijeme grad je doveo u katastrofalnu situaciju, rekla je Martinčević istaknuvši da se u Proračunu vidi da je Varaždin u kontinuiranom padu BDP-a te su obveze velike, realni priljevi mali te ogromna nenaplaćena potraživanja.

Istaknula je dugovanje prema Hypo banci u iznosu od 7.1 milijuna kuna koje, kako tvrdi, gradonačelnik stalno odgađa te dugovanje prema APN-u. Osvrnula se i na problem bala smeća u Brezju:

- Habuševa rješenja doživjela su potpuni debakl te novih rješenja i strategije nema, ali podržavamo gradonačelnika u njegovoj najavi da će snositi punu moralnu i političku odgovornost. Nema ni jedne planirane državne investicije u 2016. godini u Varaždinu, a posebno je zabrinjavajuće da grad Varaždin uopće ne realizira projekte iz sredstava EU fondova, zaključila je Martinčević.

Ujedno su postavljena pitanja gdje su projekti u Varaždinu koji se odnose na obnovu 5. i 6. osnovne škole, obnovu gradskih vrtića, projekt za gradsku knjižnicu, izgradnja vrtića u Kučanu i Hrašćici, projekt za Aquacity. Radi potpune nesposobnosti izrade projekata, kako kažu, grad je izgubio i Dom željezničara, koji je dobio na korištenje od HŽ-a. Istaknula je i da je Strategiju grada Varaždina započela prije dvije godin, no tada ju je gradonačelnik Habuš razvlastio i imenovao sebe za predsjednika.

Martinčević ujedno smatra da se nakon tolikih rebalansa ne može vjerovati projekcijama za naredne godine budući da je riječ o “popisu želja”, a ne o stručno utemeljenom dokumentu.

- Građani su na izborima izabrali gradonačelnika, ali i Gradsko vijeće kojem je dužnost i obaveza da gradonačelnika koji radi loše, koji ne rješava probleme već naprotiv stvara nove, smjeni. Donošenje proračuna je taj trenutak. Nitko tko živi u našem Varaždinu ne može naći nikakav razuman alibi da podrži ovaj proračun i ovog gradonačelnika, naglasila je Martinčević.

Mirko Šemiga, predsjednik Vijeća 2. Mjesnog odbora i koordinator Reformista za mjesne odbore, najavio je tematsku konferenciju za medije na kojoj će Reformisti prezentirati nov način rada i funkcioniranja mjesnih odbora. Šemiga je najavio i zahtjev prema gradskoj upravi za hitnu pripremu projekata za obnovu svih prostorija mjesnih odbora prema modelu energetske učinkovitosti.

- Svi pripremljeni i realizirani programi i projekti jasno će pokazati da smo u 6 mjeseci odradili više nego neki mjesni odbori u cijelom mandatu. Očekujemo da će i gradske službe prepoznati naše rezultate te osigurati jaču podršku i kvalitetniju suradnju, rekao je Šemiga.

Na pitanje novinara oko navodnih prelazaka Reformista u HNS, Martinčević je rekla kako joj je razumljivo da su za HNS rezultati koji su ostvarili na izborima za Vijeća mjesnih odbora i to zajedno sa glasovima HSU-a, a koji ih pozicionira kao najslabiju stranku u gradu, jako frustrirajući. To je ono što se događa HNS-u kad god se ne skriva u rezultatu SDP-a, već samostalno izađe na izbore, kazala je Martinčević dodavši: 

- Radi se o dva člana od 1400. Kad se ljudi vraćaju u stranku koja obnaša vlast, a o kojoj su mjesecima ružno govorili, zlatno je pravilo da se radi o golom osobnom interesu. 

Predsjednik Vijeća 7. mjesnog odbora Juraj Rožić komentirao je izjave Roberta Rotha, predsjednika Vijeća 1. MO, koji je, podsjetimo, iz Reformista prije nekoliko dana otišao u HNS.

- Kao stranka od srca i iskreno takvog kolegu poklanjamo HNS-u i Goranu Habušu za blagdane, zaključio je Rožić.

Komentari