Robert Podolnjak zbog bala u Brezju traži hitno sazivanje sjednice Gradskog vijeća

Objavljeno: 14.09.2015. 08:23

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:26

Foto: Arhiva eVaraždin.hr

Varaždinski gradski vijećnik Robert Podolnjak danas je predsjedniku Gradskog vijeća Josipu Hehetu uputio dopis kojim traži hitno sazivanje sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina, a kao razlog navodi problem baliranog otpada u Brezju, odnosno prihvaćanje Plana zbrinjavanja baliranog otpada.

Prihvaćanje Plana, smatra Podolnjak, nužno je kako bi se donijele potrebne odluke o financiranju tog Plana, dobilo potvrdu Fonda za zaštitu okoliša o prihvaćanju navedenog Plana zbrinjavanja i njihova sufinanciranja provedbe zbrinjavanja otpada te ovlastilo gradonačelnika da potpiše ugovor o koncesiji s odabranim koncesionarom.

Gradsko vijeće je, još u prošlom sazivu, na svojoj posljednjoj sjednici održanoj 21. ožujka 2013. donijelo Odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za obavljanje komunalne djelatnosti odlaganje baliranog miješanog komunalnog otpada s područja Grada Varaždina i tom odlukom dodijeljena je koncesija zajednici ponuditelja Cezar d.o.o. Zagreb, Komunalac Davor d.o.o. i Eko-Flor Plus d.o.o..

- Glasao sam tada protiv te odluke, smatrajući da izbor nije dobar, ali i zbog toga što su sve ostale ponude zbog raznih tehničkih i pravnih grešaka odbačene od strane većinske koalicije. No, odluka je donesena i građani su na predstojećim izborima glasovali vjerujući kako je problem baliranog otpada riješen. Nažalost, 30 mjeseci nakon donošenja te odluke, balirani otpad u Brezju još uvijek je tamo, gradonačelnik nije potpisao koncesijski ugovor, Fond za zaštitu okoliša i nadležno ministarstvo javno su se očitovali da neće sufinancirati zbrinjavanje baliranog otpada na način kakav je predviđen odlukom Gradskog vijeća (zbrinjavanje na deponiju u Davoru), novi plan zbrinjavanja otpada nikako da bude predočen Gradskom vijeću, a koncesionar šuti čitavo vrijeme kao da ga se sve skupa ništa ne tiče - navodi u svom dopisu Robert Podolnjak.

Nezavisni vijećnik smatra kako je čitavih 30 mjeseci potrošeno na javnosti nepoznate razgovore i pregovore između čelništva Grada i Županije sa čelnim ljudima Fonda i Ministarstva zaštite okoliša. S obzirom na to da je riječ o ljudima iste političke opcije, Podolnjak kažekako je bio uvjeren da će iznaći neki dogovor kojim će se, u skladu sa zakonom, riješiti problem baliranog otpada.

- Činilo se da će čitava ta agonija s baliranim otpadom konačno ići kraju kada je prije 6 mjeseci (12. ožujka) javnost izvještena da je završen plan zbrinjavanja otpada u Brezju. Analizu bala prvotno je trebao izraditi Bioinstitut iz Čakovca, ali je posao na kraju dodijeljen tvrtki Eko Ina iz Zagreba. Međutim, krajem svibnja mediji izvještavaju da će se raditi nova analiza, već četvrta po redu koju će obaviti stručnjaci Montanuniversitäta iz Austrije. Tu novu analizu naručio je, prema riječima gradonačelnika, koncesionar kako bi valjda potvrdio prvotnu analizu - navodi Podolnjak.

Njegov zahtjev jest da se na sjednicu Gradskog vijeća pozove ovlašteni predstavnika koncesionara koji će Gradskom vijeću iznijeti kakav plan zbrinjavanja je najoptimalniji s obzirom na izrađene dvije analize.

- S tim u svezi ovlašteni predstavnik Fonda za zaštitu okoliša treba iznijeti stav hoće li Fond sufinancirati predloženi način zbrinjavanja baliranog otpada. U slučaju pozitivnog odgovora Gradsko vijeće bi donijelo odluku o prihvaćanju plana zbrinjavanja otpada. S tim u svezi potrebno je donijeti odluke o financiranju plana zbrinjavanja, jer dio financiranja temelji se na kreditnom zaduženju Grada. Sve navedene odluke temelj su za potpisivanje koncesijskog ugovora od strane gradonačelnika - smatra Podolnjak i dodaje kako traži hitan saziv upravo zbog činjenice što je, kako kaže, odluka Gradskog vijeća mrtvo slovo na papiru već dvije i pol godine.

Podolnjak ističe i da je izvjesno da će do kraja rujna biti raspušten Hrvatski sabor te da će Vlada nakon toga donositi samo tehničke odluke i pitanje je da li bi se moglo odobriti sufinanciranje zbrinjavanja otpada i odobravanje kreditnog zaduženja Grada.

- Ukoliko se relevantne odluke ne bi donijele u kratko vrijeme prije raspuštanja Sabora izvjesna je odgoda rješavanja problema baliranog otpada za duže razdoblje a naročito ako bude formirana nova vlada, bitno različita od sadašnje, koja će se morati tek upoznavati s našim problemom - navodi Podolnjak i apelira na predsjednika Gradskog vijeća i gradonačelnika Gorana Habuša da se sazove hitna sjednica.

Komentari