priopćenje za medije

SDP: HDZ dijeli novac građana prema stranačkoj pripadnosti, a bale u Varaždinu nisu im prioritet

Objavljeno: 09.03.2023. 19:10

Zadnja izmjena: 09.03.2023. 19:10

Objava Socijaldemokratske partije - SDP

Izbori u Varaždinu izazvani su zbog bala, odnosno zbog samo HDZ-u znanih razloga odugovlačenja rješavanje tog problema, rekla je danas u Saboru SDP-ova saborska zastupnica Barabara Antolić Vupora.

Danas se, naime, u Saboru raspravljalo o stanju okoliša, a izvješće na tu temu podnio je državni tajnik Mario Šiljeg. Antolić Vupora upozorila je da bale nisu samo problem Grada Varaždina, već i problem okolnih općina, a samim time i Varaždinske županije.

Osim Varaždina, još četiri općine, a to su Trnovec Bartolovečki, Petrijanec, Sv. Ilija i Vinica. Od njih je samo jedna HDZ-ova. Pred njima je veliko financijsko opterećenje vezano za obavezu zbrinjavanja njihovog udjela bala upozorava Antolić Vupora. Podsjeća da bi Fond za zaštitu okoliša trebao sufinancirati rješenje baliranog otpada sa tek 40 posto.

- Očito HDZ-u bale nisu prioritet. Bale nisu problem samo Varaždina nego i okolnih općina koje nose dio tereta. Upravo bi te općine, čiji proračuni ne mogu podnijeti takav teret i to je nemoguća misija, mogle doći u velike probleme. S obzirom da je među te četiri općine samo jedna HDZ-ova, izgleda da je vrlo mala mogućnost da se taj postotak sufinanciranja poveća – upozorila je Antolić Vupora podsjećajući da su se slični projekti vezani uz sanaciju odlagališta u drugim dijelovima Hrvatske sufinancirali s puno većim postotkom. Npr. Karepovac u Splitu sufinanciran je s 95 posto.

Osim što su bale na ulazu u Varaždin stacionirane više od 17 godina, tamo ih je smjestio uskočki optuženik i HDZ-ov koalicijski partner na županijskoj razini, a jedino zakonsko rješenje se sabotira, zabrinjava i činjenica da je HDZ-u kao stranci na vlasti i dalje prioritetnije zadovoljavati interese pojedinaca sa stranačkom iskaznicom. Prvo su namjerno srušili proračun koji je, među ostalim, sadržavao i jedino rješenje za balirani otpad. Onda su namjerno zavlačili s raspisivanjem izbora, da bi sad bez imalo srama čitali izvješća u kojima nedvosmisleno piše da šakom i kapom Fond za zaštitu okoliša dijeli sredstva općinama u kojima je na vlasti HDZ.

Komentari