Stotinjak rotarijanaca raspravljalo o razvoju zdravstvenog turizma u Hrvatskoj

Objavljeno: 30.08.2015. 12:23

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:40

Foto: Nikola Kokotec

Stotinjak sudionika, uglavnom rotarijanaca, sudjelovalo je na Rotary business forumu kojem je ove godine tema bila posvećena zdravstvenom turizmu kao specifičnoj i u svijetu brzo rastućoj grani turizma.

Kako je naglašeno već u uvodnom dijelu skupa, Hrvatska u tom području ima velike mogućnosti razvoja i napretka, koje, međutim, još nisu dovoljno iskorištene.

Da je zdravstveni turizam jedna od nedovoljno iskorištenih gospodarskih grana i u Varaždinskoj županiji, u svojim su pozdravnim govorima okupljenima naglasili i varaždinski župan Predrag Štromar te predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Stjepan Hehet.

U radu Rotary business foruma sudjelovali su istaknuti zdravstveni i turistički djelatnici, pa je tako pomoćnik ministra zdravlja Miljenko Bura uvodno istaknuo da je nužno pojednostavniti zakonske propise te omogućiti sinergično djelovanje medicinske struke i turističke ponude. Ministarstvo zdravlja u suradnji s Ministarstvom turizma i drugim tijelima u tom smislu sada priprema i određene izmjene zakonskih propisa koji bi trebali omogućiti bolje korištenje postojećih kapaciteta, te osigurati ulaganja u nove oblike zdravstvenog turizma.

Ljerka Milas, poslovna tajnica Zajednice zdravstvenog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori predstavila je aktivnosti koje je ta zajednica činila u dva desetljeća postojanja, osobito naglasivši da je u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom održano niz skupova i promotivnih aktivnosti o hrvatskoj zdravstveno­turističkoj ponudi u mnogim zemljama svijeta.

Nakon uvodnih izlaganja razvila se žustra i zanimljiva rasprava u kojoj je rečeno da je zdravstveni turizam iznimno važna gospdarska grana koja u svijetu bilježi i rast od 30 posto. Rečeno je i kako je ta grana svrstana na visoko treće mjesto u strategiji razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine, ali da bi se to i ostvarilo, složili su se sudionici skupa, potrebno je ostvariti znatno veće sinergične učinke nego do sada.

Sudionici Rotary business foruma potom su posjetili polikliniku Sveti Nikola, te obišli ovogodišnji varaždinski Špancirfest.

Rotary business forum dio je događanja prvih rotarijanskih dana zdravlja(Rotary health days) koji se nastavljaju nedjeljnim druženjem u Trakošćanu u okviru čega će se održati prva Rotaryutrka/šetnja oko trakošćanskog jezera te prirediti rotary piknik uz sudjelovanje rotarijanaca i njihovih prijatelja iz cijele Hrvatske. Druženje u Trakošćanu ima i svoju humanitarnu funkciju, jer će se sredstva prikupljena na toj akciji upotrijebiti za pomoć obiteljima dvoje bolesne djece s područja općine Bednja.

Ova zanimljiva rotarijanska događanja i druženja po prvi put zajednički organiziraju tri varaždinska Rotary kluba – Rotary klub Varaždin, Rotary klub Varaždin 1181 i Rotary klub Varaždin jug.

Komentari