''povećati se trebaju i sredstva''

Stričak i Križanić u Saboru apeliraju da sjedište Sveučilišta Sjever bude u Varaždinu

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 20.04.2018. 16:11

Zadnja izmjena: 20.04.2018. 16:12

Foto: Arhiva

Saborski zastupnici HDZ-a iz Varaždinske županije, Anđelko Stričak i Josip Križanić u današnjoj raspravi u Hrvatskom saboru pojasnili su zašto HDZ ne prihvaća prijedlog Mostovog Roberta Podolnjaka da se izmjenama Zakona promijeni ime Sveučilišta Sjever u Sveučilište Varaždin.

Stričak je govoreći u ime Kluba naglasio da smatra neprimjerenim da se adrese sjedišta institucija kojima je osnivač Republika Hrvatska mijenjaju izmjenama i dopunama zakona.

-Kada bismo se vodili tim modelom doveli bi se u situaciju da u Saboru raspravljamo o promjenama adresa 200-tinjak institucija, odnosno 200-tinjak zakonskih prijedloga. Smatramo da  nema potrebe za ovakvim načinom promjena zakona – kazao je Stričak te pojasnio da osnivač, Republika Hrvatska odnosno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, ima zakonske i pravne mehanizme da donosi odluke o promjeni sjedišta na prijedlog Senata.

S druge strane Stričak je, iznoseći niz činjenica o bogatoj povijesti razvoja obrazovanja u Varaždinu i Varaždinskoj županiji, predložio da se sjedište Sveučilišta Sjever iz Koprivnice preseli u Varaždin. Iznio je činjenice da je prema službenim podacima, kada je Hrvatski sabor donio Zakon o prijenosu osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever na Republiku Hrvatsku, u svibnju 2015. na Sveučilištu Sjever studiralo 2.841 student. Od toga 2.460 (86%) na studijskim programima u Studijskom centru Varaždin, te 381 (14%) na studijskim programima u Studijskom centru Koprivnica.

''Povećati se moraju i sredstva...''

S njim se u saborskoj raspravi složio i Križanić koji je još jednom istaknuo da 80 posto studenata studira u Varaždinu te smatra logičnim i normalnim da sjedište Sveučilišta Sjever bude u kulturnom, političkom, obrazovnom i gospodarskom središtu sjeverne regije Varaždinu. U raspravi pozvao je ministricu znanosti i obrazovanja da pokrene promjenu sjedišta.

- Ministrice vrlo je jasno i razvidno  da su svi elementi za promjenu sjedišta ispunjeni, jer se u Sveučilišnom centru Varaždin nalazi 80% studijskih odjela, tu studira 80% studenata, a na oba mjesta postoji sjedište poslovodnog organa. Pozivam Vas da pokrenete sukladno zakonskim ovlastima postupak promjene sjedište sveučilišta, jer za to nije potrebna promjena zakona – izjavio je Križanić.

Ujedno je naglasio nepravedan položaj u kojem se Sveučilište Sjever nalazi kada su u pitanju financije odnosno iznos koji dobiva u odnosu na druga sveučilišta.

-Sveučilište Sjever dobiva duplo manje proračunskih sredstava od pred posljednjeg po redu, a puno puno manje od svih ostalih, sami grade infrastrukturu i teško ime je. Naš je posao da im pomognemo – jasan je bio Križanić i pozvao je ministricu da napravi sve da se Sveučilišti Sjever povećaju sredstva.

 

Komentari