Štromar najavio aglomeraciju Varaždin, projekt vrijedan 600 milijuna kuna

Objavljeno: 25.02.2015. 17:07

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Vijećnike je na Aktualnom satu današnje sjednice Županijske skupštine između ostalog zanimalo i stanje sa sanacijom ceste između Ludbrega i Legrada, kakvo je stanje sa sanacijom Opće bolnice Varaždin, koliko se ulaže u razvojne projekte u školstvu te kada će se napokon sanirati i za promet otvoriti državna cesta između Sudovca i Možđenca.

Župan Predrag Štromar i njegovi zamjenici Alen Kišić i Alan Košić odgovarali su na postavljena pitanja, a potom je i jednoglasno prihvaćen Dnevni red sjednice.

Prva točka dnevnog reda bilo je izvješće o radu župana za drugu polovicu prošle godine. Između ostalog, župan Predrag Štromar istaknuo je kako se puno radilo na projektima koji su potrošili i najviše energije i znanja.

– To su prvenstveno bolnica, za čiju dogradnju je proteklog tjedna otvoren natječaj za privatnog partnera. U roku od 40 dana očekujemo nekoliko ponuda, a potom će se kroz tri do četiri mjeseca i odabrati privatni partner, onaj tko će bolnicu izgraditi, ali i opremati i održavati idućih 25 godina. siguran sam da ćemo uspjeti u toma ntječaju i da će 370 milijuna kuna biti uloženo u našu bolnicu. Oko 200 milijuna kuna je vrijednost najmodernije opreme kojom će se bolnica opremiti. Mi više nemamo što tu raditi, sada je na tržištu da odradi svoj dio posla – istaknuo je župan.

Intenzivno se radilo i na projektu dogradnje i izgradnje škola po modelu javno-privatnog partnerstva. Drugi krug natječaja se završava ovih dana tako da i ovaj projekt ulazi u finalnu realizaciju. Županija je pripremala dokumentaciju i vodila ragovore o još jednom velikom projektu, aglomeraciji Varaždin.

– To su odvodnja, kanalizacija i pročistač. Vrijednost tog projekta je 600 milijuna kuna, što je najveći projekt ikad u Varaždinskoj županiji. Izgradnja aglomeracije trebala bi započeti u veljači iduće godine, a završili bismo 2018. Dobra stvar jest da 70 posto sredstava daje Europska komisija, deset posto Vlada RH, deset posto Hrvatske vode, a samo deset posto općine i gradovi te Grad Varaždin zajedno sa svojim komunalnim tvrtkama. Radili smo na privlačenju investicija u Varaždinsku županiju. Dvije tvornice su se gradile u drugoj polovici prošle godine, s tim da se gradilo i dosta manje pogona koji će zaposliti pet do deset ljudi, a u ove dvije tvornice zaposlit će se do 300 ljudi. Tražili smo i druge investitore i vidjet će se ove godine jesmo li u tome uspjeli – istaknuo je župan.

Njegovo izvješće o radu nisu prihvatili oporbeni vijećnici iz redova HDZ-a. Križanić je naglasio kako on baš i „nije tako jako sretan ovim izvješćem te da je izuzetno uzbezeknut“, vjerojatno misleći zabezeknut.

– Jako bismo bili sretni da dođe do izgradnje, fala budi bogu nakon 10 godina je došlo na red. I što? Sad bi mi trebali padati u nesvijest od sreće – pitao se Križanić u nevjerici.

Žustra rasprava povela se oko izgradnje škola po klasičnom i jpp modelu u razdoblju Sanaderove, a potom i Kukuriku Vlade. SDP-ovci i HDZ-ovci svađali su se oko toga tko je za županiju i školstvo, kao i za bolnicu napravio više, a u jednom trenutku vijećnik Vlaisavljević se iz SDP-a prebacio u HDZ. Izvješće župana prihvaćeno je većinom glasova vijećnika Županijske skupštine. Za izvješće su glasali i HSS-ovci, a Sabati je istaknuo kako su ovo dobri projekti koji su bili i HSS-ovi projekti te da mu je drago što su se počeli realizirati.

Komentari