dramatičan tok sjednice

Saznali smo da je Divjak već pristala biti ministrica, a mediji pišu da i Štromar daje ostavku

Objavljeno: 07.06.2017. 11:26

Zadnja izmjena: 07.06.2017. 11:36

Foto: Arhiva

Premda je na jučerašnji sastanak predsjedništva HNS-a Predrag Štromar došao s podrškom svog županijskog predsjedništva koaliranju s HDZ-om - i s jakim političkim zaleđem od 30% delegata Središnjeg odbora stranke - to ipak nije bilo dovoljno da se predsjedništvo HNS-a privoli na koaliciju s vladajućom strankom.

Štromar je čak jedno vrijeme bio u kombinaciji za ministra graditeljstva, a jutros smo dobili još jednu neovisnu potvrdu da je profesorica FOI-ja Blaženka Divjak već bila pristala na funkciju ministrice znanosti i obrazovanja. Imenovanje HNS-ovog kadra za ovo ministarstvo - oko kojega se već dugo lome koplja zbog zastoja kurikularne reforme i ministra Pave Barišića - trebalo je biti dodatni argument za koaliciju.

Odlazi i Štromar?

Štromar je - prema izvješću Jutarnjeg lista - imao i potporu Milorada Batinića - ali je sve na drugu stranu, prema istom izvoru, okrenula veteranka i negdašnja predsjednica stranke Vesna Pusić. Ona se prva suprotstavila Vrdoljaku, a njoj se pridružilo još nekoliko utjecajnih stranačkih vođa. Stvar je dodatno zakomplicirao Statut, jer bi prema njemu svaki HNS-ov zastupnik koji bi odbio podršku Plenkovićevoj vladi morao biti izbačen iz stranke. 

Vrdoljaku je taj problem bio dovoljan da odustane od cijelog projekta, te da nakon kratke stanke podnese ostavku na sve svoje funkcije. Novinarima je jedino izjavio da nije htio dijeliti stranku, ne dopustivši novinarima da postavljaju dodatna pitanja. Štromar je, prema navodima Jutarnjeg lista, samo šmugnuo kroz dvorišni izlaz. Mediji su upravo objavili da Štromar također podnosi ostavku,  ali od njega nismo uspjeli dobiti ni demantij ni potvrdu ove značajne informacije.

- Na sastanku sam i ne mogu sad govoriti! - bilo je sve što nam je rekao Štromar kad smo ga uspjeli dobiti na mobitel.

Batinić: 'Samo smo o platformi razgovarali'

Jedini od vodećih HNS-ovaca našeg kraja koji je pristao dati nam izjavu bio je ivanečki gradonačelnik Batinić.

- Mediji su krivo interpretirali odluku županijske organizacije HNS-a. Dakle, mi nismo odlučili ići u koaliciju s HDZ-om, nego samo da ćemo stvoriti platformu za eventualne razgovore s HDZ-om. Naša je odluka bila da ćemo im kao narodnjaci i liberali predočiti svoj program, kako bi vidjeli hoće li oni to prihvatiti, a tada bi to bila osnova da se na tome grade dalji razgovori. - izjavio nam je Batinić, dodajući kako će HNS sada rješavati pitanje vodstva prema svom Statutu i da su spremni i za nove parlamentarne izbore - o čemu odluka ovisi o Plenkoviću.

Batinić je uz to istaknuo da će HNS u županijskoj skupštini kao oporba surađivati s Čačićem onoliko koliko Čačić bude spreman na suradnju. 

- Svi oni projekti kojima se Čačić hvali nisu se mogli ostvariti bez odluke drugih načelnika i gradonačelnika, tako da on ne može sve zasluge pripisati sebi. - izjavio je Batinić, odbijajući spekulacije o eventualnom prelasku nekih HNS-ovaca u županijskoj skupštini na stranu Čačića.

Komentari