U Ivancu predstavljen projekt Heureka: saznajte koja su 4 nova predmeta za gimnazijalce

Objavljeno: 16.12.2015. 12:42

Zadnja izmjena: 23.02.2016. 07:52

Foto: Nikola Kokotec

Danas je u Ivancu predstavljen projekt HEUREKA – spoznajom do uspjeha. Naime, 23. listopada Srednja škola Ivanec sa Srednjom školom Mate Blažina krenula je u provedbu projekta vrijednosti oko 1.3 milijuna kuna...

Riječ je o projektu koji se provodi u sklopu Operativnog programa „Razvoj ljudskih potencijala 2007 – 2013“. Cilj projekta je uvođenje suvremenih i inovativnih fakultativnih predmeta iz prirodoslovlja, matematike i informatike u gimnazijsko obrazovanje te osiguranje materijalnih i kadrovskih uvjeta za njihovo izvođenje.

Na predstavljanju projekta nazočili su zamjenik župana Varaždinske županije, Alen Kišić, ravnateljica Srednje škole Ivanec, Lidija Kozina i Milorad Batinić, gradonačelnik grada Ivanca. 

Alen Kišić istaknuo je da su škole Varaždinske županije u prošloj školskoj godini uspjele „osvojiti“ projekte u vrijednosti više od 20 milijuna kuna dodavši da treba poticati ovakve projekte i tehničke znanosti.

Lidija Kozina, ravnateljica Srednje škole Ivanec, kazala je da je cilj projekta potaknuti interes učenika za prirodoslovljem, matematikom i informatikom. Ujedno je naglasila: 

- Srednja škola Ivanec prijavila se na tri natječaja za sredstva iz Europskih fondova, koja su odobrena. To nam je izuzetno drago jer sami pišemo projekte, rekla je Kozina.

Kroz 12 mjeseci, koliko je predviđeno vrijeme trajanja projekta izradit će se 4 kurikuluma za nove fakultativne predmete u gimnazijskom programu obrazovanja (statistika, eksperimentalna fizika, digitalna kartografija i razvoj mobilnih aplikacija). Po završetku projekta škola će svojim trenutnim i budućim učenicima omogućiti stjecanje novih kompetencija.

Kroz projekt će se nabaviti i potrebna dodatna oprema za provođenje novih predmeta te će se i nastavnici dodatno educirati novim metodama učenja. Projekt će kao ciljne skupine obuhvatiti 18 nastavnika i 200 gimnazijskih učenika te po jednog stručnog suradnika iz svake škole.

Komentari