Usvojen gradski proračun za 2016: Umjesto 'mršenja' računa - Habušu oporbena podrška

Objavljeno: 21.12.2015. 12:16

Zadnja izmjena: 15.01.2016. 10:20

Foto: Siniša Sović

U gradu Varaždinu neće biti izvanrednih izbora jer je većinom glasova vijećnika u ponedjeljak izglasan Proračun za 2016. godinu 'težak' 360 milijuna kuna. Zanimljivo, za prijedlog Proračuna glasali su i dosadašnji 'kritičari' poput nezavisnih vijećnika Marijana Cingule i Stjepana Cepanca, HSS-ov  Mladen Hižak i vijećnik iz redova HDZ-a Zdravko Golub...

>>Habuš zbog nezbrinutih bala izgubio okladu, Bunić – “Kada ćete platiti odojka?“

Najvažnija tema posljednje ovogodišnje sjednice Gradskog vijeća bilo je izglasavanje prijedloga Proračuna Grada Varaždina za 2016. godinu kojeg je podržalo 15 vijećnika, dok ih je 10 glasalo protiv. Potonji su prigovorili da se njime „ne rješava pitanje zbrinjavanja bala niti vraćanje ogromnih dugova“.

Nakon što se Mirela Ivanković, pročelnica Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu, osvrnula na prijedlog proračunskih dokumenata za 2016. godinu, vijećnici z redova opozicije i pozicije izjasnili su se zašto će ga prihvatiti ili ne.

Tako je Otilija Cvetko ustvrdila kako je iz prijedloga proračuna razvidno da Grad Varaždin iduće godine neće pokrenuti niti jednu kapitalnu investiciju. Napomenula je da ga HDZ neće podržati jer je proračun „suštinski loš i ne sadrži jasne prioritete Grada“.

- Cilj ovog proračuna je osigurati što više ruku u zraku za njegovo izglasavanje. No, veću odgovornost snosit će vijećnici koji ga prihvate nego gradonačelnik koji ga je predložio – naglasila je Cvetko.

Nezavisni vijećnik Robert Podolnjak je potom upozorio da prijedlog proračuna za 2016. godinu nije ponudio rješenje za zbrinjavanje nagomilanog baliranog otpada u Brezju.

- Iako smo svojevremeno osigurali naš dio novca za rješavanje tog temeljnog problema, sada ga opet nema. Prava je šteta da nije provedena anketa s građanima i vijećnicima o ovom proračunu koji će se definitivno ubrzo pokazati neprovedivim. naime, u njemu nema ničeg realnog, jedino su izbjegnuti prijevremeni izbori – smatra Podolnjak.

Javio se i nezavisni vijećnik Stjepan Cepanec rekavši kako nije zadovoljan proračunom koji je, po njemu, „pripremljen po sistemu - uzmi ili ostavi“.

- Ako u Varaždinu imamo lošu vlast, za to je kriva i oporba – zaključio je Cepanec koji je na kraju kod glasanja digao ruku za usvajanje proračuna.

HNS-ov Enriko Parlaj podsjetio je vijećnike kako se u svakom prijedlogu proračuna može pronaći niz zamjerki i sitnica koje ih mogu odvratiti od njegovog prihvaćanja. Međutim, ustvrdio je da u klubu HNS-a i HSU-a „znaju zašto će za njega glasati“.

Na kraju rasprave, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš ponovio je kako je proračun oprezan i optimističan, te naveo kako nije „njegov“, već svih građana Grada Varaždina kojima je omogućeno da na njega daju svoje primjedbe.

- Tijekom pripreme proračuna prihvatili smo brojna mišljenja i amandmane. Primjerice, primanja zaposlenika Grada Varaždina smanjit će se za 80.000 kuna, a taj novac bit će usmjeren za financiranje programa Varaždinskog komornog orkestra. Odnosno, njihov budžet se povećava sa 180 na 260 tisuća kuna – rekao je Habuš dodavši kako je „potpuo svjestan opasnosti koja Gradu može stići zbog dugovanja JUGS-a.

Izjavio je da JUGS nije nezakonito trošio sredstva, no ukoliko dođe do toga da Grad mora vraćati dugove umjesto JUGS-a, “to će i učiniti, ali uz odustajanje od realizacije pojedinih projekata“.

Uslijedilo je glasovanje te je proračun Grada Varaždina za 2016. godinu podržalo 15 vijećnika, dok ih je 10 glasalo protiv. Ukupni planirani prihodi u 2016. godini bit će 358.814 kuna, a izdaci 360.387 kuna.

U nastavku sjednice gradski vijećnici su između ostalog prihvatili Prijedlog odluke o raspoređivanju sredstava za financiranje političkih stranaka i Prijedlog izmjena i dopuna statuta osnovnih škola te COO Tomislav Špoljar koje se odnose na pedagoške mjere.

 

Komentari