Varaždinski HDZ: Političko kadroviranje upropastilo gradske tvrtke, iduća žrtva - Tehnološki park

Objavljeno: 16.09.2015. 11:56

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 09:45

Foto: Siniša Sović

Grijanje i Varaždin Airport u stečaju, NK Varaždin u predstečaju i propala kandidatura Varaždina za EPK dokaz su da su za pozicije u Upravama varaždinskih gradskih tvrtki i ustanova bitne stranke, a ne stručna sprema, ustvrdio je Damir Habijan, povjerenik HDZ-a Grada Varaždina...

Javni natječaji za izbor osoba koje će upravljati i nadgledati poslovanje gradskih tvrtki su nužnost jer aktualna gradska vlast sve njihove probleme u poslovanju uporno prolongira, izjavio je Habijan na današnjoj konferenciji za medije.

- Najnoviji problem s političkim kadroviranjem nazire se u Tehnološkom parku. Guranjem osoba na čelne pozicije od strane politike ugrožava se cijeli projekt – ustvrdio je Habijan.

No, novinari od njega nisu uspjeli dobiti konkretan odgovor na pitanje temeljem čega prosuđuje da HNS-ov Josip Borak nije dovoljno kvalificirana osoba za mjesto novog direktora Tehnološkog parka.

>>Kako je domaći HDZ nakon 18 godina zasjao i sezonski nestao

- Ne želim nikoga prozivati, depolitizacija ključnih funkcija u gradskim tvrtkama i ustanovama je nužna baš kao i Javni natječaji za izbor osoba koje će upravljati gradskim tvrtkama – kazao je Habijan, a potom se osvrnuo na probleme u varaždinskom gospodarstvu za koje je, po njemu, najodgovornija gradska vlast.

Naime, prije četiri godine, podsjeća, nova vlast je najavila kako će savršeno funkcionirati „vertikala“ Grad – Županija – Vlada.

- Sumiramo li planirane i ostvarene prihode Grada Varaždina u razdoblju od 2012. do 2015. godine, nameće nam se pitanje u što je sve lokalna vlast uložila više od milijardu kuna i zašto se ne vide rezultati. Kada je JUGS zapao u probleme, jedino su vijećnici HDZ-a tražili pomoć Vlade u iznosu od 21 milijun kuna. Neki njeni članovi našli su nedavno vremena za dolazak u Slobodnu zonu na potpisivanje koalicijskog sporazuma, ali do danas nisu reagirali da se Varaždinu financijski pomogne – naglasio je Habijan.

Podsjetio je da varaždinski gradski vijećnici na posljednjoj sjednici prije ljetne stanke nisu prihvatili drugi rebalans proračuna.

- Sjednica Gradskog vijeća nije sazvana od 17. srpnja, što je razumljivo jer aktualna vlast u vijeću nema potrebnih 13 ruku za izglasavanje rebalansa. HDZ ima šest vijećnika i oni će prema rasporedu od idućeg tjedna svakog ponedjeljka dežurati u stranačkim prostorijama od 9 do 11 sati, kako bi pomogli građanima rješavati njihove probleme – najavio je Habijan na kojeg se nadovezao Robert Gotić, član povjerenstva GO HDZ-a, rekavši da je rad svih gradskih vijećnika mjerljiv.

- Svakome od njih, neovisno o stranci, treba dati jasne zadaće. Isto je i s menadžerima gradskih tvrtki, koji imaju ili nemaju pozitivne rezultate u poslovanju – zaključio je Gotić.

Osim spomenutih na tiskovnoj konferenciji sudjelovali su Anđelko Stričak, predsjednik županijskog HDZ-a i Silvia Cupar Bilić, članica povjerenstva GO HDZ-a.

Komentari