Varaždinskom komornom orkestru s godinama skinuli 133 tisuće kuna

Objavljeno: 20.03.2015. 15:37

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Facebook/Varaždinski komorni orkestar

Među varaždinskim kulturnjacima, ali i šire, bljeskom je odjeknula vijest da je zbog smanjenja financijske i deklarativne podrške od strane Grada Varaždina, ugrožen opstanak Varaždinskog komornog orkestra.

Na ovakve mjere štednje, koje ne samo da bi mogle ugroziti opstanak Varaždinskog komornog orkestra, već i mogućnost osvajanja kandidature Varaždina za Europsku prijestolnicu kulture 2020., reagirao je šef orkestra Krešimir Lazar.

– Kako smo dosada registrirani u obliku Udruge građana, a zadnjih godina nam dotacija za tu formu rada drastično pada, od fundamentalne je važnosti naći novo kvalitetnije rješenje statusa našeg orkestra jer s najavljenim tek parcijalnim i djelomičnim financiranjem tek četiri od predloženih projekata/koncerata za 2015. godinu, anticipiran je pad financijske i deklarativne podrške Grada za ovaj 20-godišnji projekt koji je do danas ovjenčan najznačajnijim stručnim nagradama i definitivno predstavlja perjanicu kulture Grada Varaždina bez premca – istaknuo je Lazar u svom priopćenju. Nadalje, tvrdi kako se tim novim rješenjem napravio bespresedanski akt na njihovu osnovnu djelatnost.

Gradonačelnik Goran Habuš bio je začuđen ovakvim istupom šefa Varaždinskog komornog orkestra, a istaknuo je kako su uvijek pomagali, a pomgat će i dalje u financiranju orkestra.

Rješenje ove situacije, napomenuo je Ladislav Ilčić, gradski vijećnik i violinist u orkestru, jest inicijativa da se Varaždinski komorni orkestar iz Udruge građana pretvori u instituciju u kulturi...

Cijeli članak o problemima Varaždinskog komornog orkestra pročitajte u etjedniku.

Komentari