VIDEO: Hrenića "zaboljela" izjava Alana Košića pa se nakon poduže šutnje oglasio putem Facebooka

Objavljeno: 16.06.2015. 10:13

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Izvor: Darko Hrenić na proslavi 1. svibnja u Trakošćanu

Bivši novomarofski gradonačelnik Darko Hrenić, nakon što je izgubio prijevremene izbore u Novom Marofu, kao da je izčeznuo iz javnosti.

Od funkcije gradonačelnika oprostio se s ironičnom čestitom HDZ-u, zaželjevši im da ostvare program koji "zaista znači gospodarski procvat Novog Marofa"; pojavio se zatim na proslavi 1. svibnja u Trakošćanu; tek na jednoj u nizu tiskovnih konferencija Natalije Martinčević u Varaždinu i to je otprilike bilo to.

U Marofu se govorilo da se opušta uz radove u vrtu te da se ponovno posvetio svojoj informatičkoj tvrtci. Nije ga se moglo susresti gotovo nigdje. Međutim, uoči treće radne sjednice Gradskog vijeća u javnost je isplivala informacija da je pokrenuo postupak za aktivaciju vijećničkog mandata.

Premda se prvotno spekuliralo da na tom mjestu planira zamijeniti predsjednicu novomarofskih Reformista Štefaniju Zidar, to nije moguće jer ona ima izborima osvojeni mandat. Hrenić se u Vijeće može vratiti tek na mjesto Ante Lauša, kojemu je svoj mandat prepustio, a cijeli zakonski postupak povratka traje šest mjeseci. Međutim, kako doznajemo, a to nam je potvrdio i Hrenić, službeni zahtjev za tim još uvijek nije uputio jer, kako kaže, o tome nije donio konačnu odluku.

Ipak, sve do ponedjeljka 15. svibnja, od njega nije bilo čuti ni glasa. Ovaj put odlučio je putem svojeg Facebook profila reagirati, kako se čini, na intervju koji je Siniša Jenkač povodom Dana grada dao za eTV, a u kojem ga je kao bivšeg gradonačelnika prozvao za četiri milijuna kuna gubitka u proračunu, najavljujući za ljeto i državnu reviziju.

- Znali smo da imamo dva milijuna kuna prenesenog gubitka, koji se nažalost utvrdio tek naknadno. Stupanjem na dužnost uvidjeli smo još jedan problem, a to je gotovo dva milijuna kuna neplaćenih računa – izjavio je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, istaknuvši da se njegova vlast s time uhvatila u koštac smanjenjem plaća i drugim uštedama u proračunu.

Međutim, Hrenić osim što poput ostatka novomarofske oporbe tvrdi da si Jenkač ustvari nije smanjio plaću te ga proziva da je lagao o konačnoj cijeni prijevremenih izbora, opovrgava da je kao gradonačelnik ostavio manjak od četiri milijuna u proračunu.

- Manjak Grada na kraju mog manata je 1,9 milijuna kuna i on uključuje sve (obveze dobavljačima, cash pool), a nije 4, 5 ili 10 milijuna kako bi on htio, da se sakrije iza nesposobnosti da išta konkretno napravi. To nije manjak zbog kojega se proglašava opća kriza, neka pogleda manjkove Ludbrega, Ivanca i Varaždina – piše Hrenić.

Bivši gradonačelnik Novog Marofa nadalje naglašava da je u razdoblju od tri godine, između 2009. i 2011. vodio grad kada je manjak bio 5,5 milijuna kuna. – Ponosan sam što sam ga ukupno smanjio za 3,6 milijuna kuna, ne stvarajući klimu "katastrofe" – kaže Hrenić.

No ono što ga je, kako se čini, posebno zasmetalo jest izjava Alana Košića u Novom Marofu na proslavi Dana Grada, u subotu 13. lipnja.

- Na svečanoj sjednici su Jenkač i Alan Košić najavili "pravu suradnju" ŽUC-a i Grada, pa da to i vidimo. Ja sam sa ŽUC-om za vrijeme svojeg mandata realizirao realizirao projekata u vrijednosti 14 milijuna kuna – tvrdi Hrenić, prozivajući Jenkača da "čistom demagogijom pokušava prikazati da se sada nešto radi“, a ustvari, kako tvrdi, završava njegove projekte.

>>U Marofu održana svečana sjednica Gradskog vijeća: "Kada se mikrofoni ugase, svi pričamo isto!"

- Sve što sam napisao ili ću pisati ubuduće je čista istina te neka me se demantira po bilo kojoj točci ako nije tako. Nadam se da će revizija doći čim prije – zaključuje.

Kako, pak, neslužbeno doznajemo, bivši novomarofski gradonačelnik Darko Hrenić i šef SDP-u u Novom Marofu te njegov koalicijski partner Mladen Smoljanec, navodno za petak spremaju i tiskovnu konferenciju. Tema za sada nije poznata.

Komentari