najava izložbe

JEZIK OTISNUT NA PAPIRU Praunuka Julija Merlića, Iva Šarić, o svojoj izložbi ilustriranih dijalektizama i germanizama

Objavljeno: 20.11.2016. 18:55

Foto: Sonja Ognjenović

Iva Šarić, profesorica likovne kulture (smjer grafika) te praunuka poznatog varaždinskog slikara Julija Merlića, otvorit će izložbu pod nazivom "Mišung za štimung" u petak, 25. studenog u Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Starog grada. Razgovarali smo s Ivom, odakle joj ideja za ovaj zanimljiv koncept nacrtanih germanizama i dijalektizama te što nas ustvari na izložbi očekuje.

- Radi se o ilustracijama dijalektizama i germanizama koje često koristimo u kajkavskom  dijalektu, a koje sam odlučila prikazati kroz grafičku tehniku pečata.

Tehnika pečata sadrži fleksibilnu gumu, a čiju veličinu Iva prilagodi u ruci. Nakon toga je utiskuje u grafičku boju te se na papiru prema šabloni stvori sam piktogram.

- On bi svima trebao biti prepoznatljiv, a zapravo ta riječ ima značenje suvenira te ju je zapravo potrebno odnijeti negdje  da bi trajao i da bi nas podsjećao na sentimentalnu vrijednost ove nematerijalne kulturne baštine.

"Obiteljsko prokletstvo"

Ideja joj je pala na pamet 2014., dok se vozila na biciklu prema svojima, a urodila je plodom od 80-ak ilustriranih pojmova , tematski podijeljenih na nekoliko cjelina: kuhinja, ured, klet, hodnik, životinje i sl.

- Krenule su "super seanse" s prijateljicama na kavama, gdje smo se prisjećale svih tih izraza naših baka, te mi se to pričinilo jako zgodno za provesti kao ideju.

Zanimljivo je da je Iva već s devet godina znala što želi biti kad odraste, to je upisala u svoj spomenar kao djevojčica, a to je i ostvarila. Trenutno radi kao učiteljica likovne kulture u dvije osnovne škole. Iva je spomenula i "obiteljsko prokletstvo" te objasnila kako geni izgleda iaju utjecaj na naše talente i afinitete. Kao što smo već spomenuli, Iva je praunuka Julija Merlića te Marijane Merlić.

- Mislim da su neki geni što se mojih interesa tiče od njih potekli. Julija Merlića Varaždinci znaju kao slikara, a zgodno je da radim u Vidovcu, u područnoj školi u Nedeljancu, a njegovi žbukorezi su na samoj školi. Mislim da malo tko zna za njega da je on tvorac žbukoreza kao tehnike uopće.

Iva je  diplomirala 2010. na Nastavničkom odsjeku u grafičkoj klasi doc. Ines Krasić, na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dobitnica je posebne Rektorove nagrade za skupni projekt "Zima na otoku", Vis 2008, Nagrade Kabineta grafike HAZU na 5. hrvatskom trijenalu grafike 2009. te 1. nagrade na Međunarodnoj izložbi "19. Minijature". Radi kao učiteljica likovne kulture u osnovnoj školi. Izlagala je na 30ak skupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

 

Komentari