Brezovec 30. nastupom i asistencijom gurnuo Speziu ka doigravanju za Serie A

Objavljeno: 04.05.2015. 15:47

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Josip Brezovec upisao je protiv dugogodišnjeg prvoligaša Brescie svoj jubilarni 30. nastup za Speziu, a i asistirao je za drugi gol u konačnoj 4:1 pobjedi svoje momčadi, pobjedi kojom se tri kola prije kraja Serie B Spezia učvrstila na 5. mjestu i gotovo osigurala prvoligaške kvalifikacije.

Brezovec, koji u Spezii nosi dres s brojem 30, svoju je utakmicu pod istim tim brojem 30 igrao protiv Brescie, jednog od najstarijih talijanskih klubova (104 godine), kluba koji je u svojoj bogatoj povijesti pune 23 sezone igrao u elitnoj Serie, osvojio talijanski kup 1994. godine, igrao finale Intertoto kupa 2001. godine... Aktualna Brescia ipak nije mogla parirati momčadi Spezie koja igra u velikoj formi, ima tri pobjede u nizu (Trapani 3:0, Cittadella 3:1, sada Brescia 4:1) i koja tri kola prije kraja osnovnog dijela drži čvrsto 5. mjesto i na pragu je kvalifikacija za glamurozno prvoligaško društvo, elitnu Serie A. U posljednjoj pobjedi Brezovec je upisao svih 90 minuta (ukupno je u 30 ovosezonskih nastupa igrao čak 2.507 minuta, u prosjeku dakle 84 minute po utakmici), asistirao je iz kornera za gol Datkovića (za 2:1 u 45. minuti, zadnjem napadu pred odlazak na odmor) i tako uvelike usmjerio daljnji tijek utakmice u kojem su Catellani i Di Cesare u 55. i 60. minuti povećali prednost na visokih 4:1. Moglo je biti i više da je još jedan Hrvat u redovima Spezie, Zoran Kvržić, iskoristio barem jednu od dvije čiste prilike u koje ga je u drugom poluvremenu gurnuo opet – Josip Brezovec. Zbog čega i ne čudi da je u očima trenera Nenada Bjelice popularni Breza na najvišoj razini respekta, kao što je uostalom kotirao i kod svih prijašnjih trenera, u Varteksu, Slaven Belupu i Rijeci.

Brezovčeva Spezia s tri je pobjede u nizu pomalo neočekivano gotovo osigurala kvalifikacije za Serie B. Zanimljiv je naime sustav natjecanja u talijanskom nogometu. Iz Serie A ispadaju tri kluba, a izravno iz drugog u prvi rang idu dva i treći ako ima minimalno – 9 bodova više od četvrtog! Ako to nije slučaj, onda se svakako igra play-off za plasman u prvu ligu u kojem nastupaju minimalno četiri kluba (od 3. do 6. mjesta), ali u kvalifikacije mogu i sedmi i osmi pod uvjetom da za trećeplasiranim ne zaostaju – više od 14 bodova! Kako tri kola prije kraja treća Vicenza ima 63 boda, a osma Pescara 57 (Spezia je u sredini te „gužve“, na 5. mjestu sa 60 bodova) gotovo je i teoretski sigurno da će u doigravanje šestorica. I tu su si maštoviti Talijani dali oduška pri kreiranju play-off formata; u 1. kolu su treći i četvrti slobodni, a peti igra protiv osmog odnosno šesti protiv sedmog i to samo jednu utakmicu (klubovi s boljim plasmanom su domaćini), nakon čega polufinale doigravanja igraju 3-6 i 4-5, a pobjednici finale za plasman u elitno društvo (u polufinalu i finalu igraju se dvije utakmice, uzvrat kod kluba s boljim plasmanom u osnovnom dijelu prvenstva).

Dakle, kad bi u ovom trenutku završilo prvenstvo, Spezia bi igrala jednu kvalifikacijsku utakmicu na svojem stadionu protiv Perugie pa u slučaju pobjede išla na Bolognu (prva u Spezii, uzvrat na bolonjskom stadionu Renato Dall'Ara) pa u eventualnom finalu igrala protiv pobjednika sraza Vicenza – Perugia. No za kalkulacije je još rano, Spezia mora odraditi još tri redovna kola, od kojih prvo donosi upravo sraz s trećeplasiranom Vicenzom. Zanimljivo, nova bi pobjeda značila skok Spezie upravo na to, treće mjesto!

Komentari