Petra Kvitova zasjenila i Šarapovu

Objavljeno: 02.07.2011. 18:50

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: e-tenis.org

Petra Kvitova je u stilu zaključila svoj najuspješniji turnir u karijeri. Ljevoruka 21-godišnja Čehinja je u finalu Wimbledona bila koji broj prevelika za Mariju Šarapovu, nadigravši pobjednicu iz 2004. godine u dva seta, bez da je ostavila dojam da su joj velika pozornica i prilika za naslov bili dodatni teret na leđima...piše Ivor Krapac za SportNet.hr

Za dosta tenisačica, igrati prvo Grand Slam finale u karijeri pokazalo se kao pretežak izazov, među njima, bilo je i iskusnijih od Petre Kvitove, ali mlada Čehinja, pokazalo se, nije od onih koje će zadrhtati. U borbi za naslov na Wimbledonu odigrala je odlično, bez većeg pada u igri kakav joj se dogodio u četvrtak u drugom setu polufinala protiv Viktorije Azarenke, a s takvim izdanjem, Marija Šarapova nije pronašla pravi odgovor. Finale je okončano u dva seta, sa 6:3 i 6:4 za 21-godišnju Čehinju.

Ljevoruka Kvitova najavila je što može na travi lanjskim dolaskom do polufinala Wimbledona, a s dodatnom godinom iskustva, u dva tjedna za nama igrala je još bolje.

Kvitova je završila meč s 19 winnera i 13 neforsiranih pogrešaka, što izgleda sjajno uzimajući u obzir da nije igrala konzervativno, dok je Šarapova s winnerima i promašajima završila u minusu, uz 10 winnera i 12 neforsiranih.

Za "točku na i" na putu do najvećeg naslova u karijeri, Šarapovu je slomila nakon što se sasvim zahuktala u završnici prvog i početkom drugog seta, a iza toga, kada je i Ruskinja uzvratila, pojačala brzinu u završnici, uz ključni break za 4:3 u drugoj dionici, pa držanje servisa do kraja. Kod 5:4 čak nije ispustila ni poen, a sve je zasladila asom na meč-lopti - svojim jedinim u ovom finalu.

Početak nije donio ono čemu se kasnija pobjednica nadala. Šarapova je breaknula već u prvom gemu meča, ali ta prednost trajala je kratko, s uzvratom Kvitove za poravnanje na 1:1, nakon čega je 24-godišnja Ruskinja imala još samo jednu pravu priliku u prvom setu. Dogodila se u trećem gemu, kada je Kvitova prvo propustila 40:15, pa u nastavku držala sa spašenom break-loptom.

Kod vodstva od 3:2 Čehinja je breaknula i drugi put u setu, prvo s dobrim napadom forhendom kojim je stigla do 30:30, a u nastavku gema i s velikom pomoći suparnice, dvije dvostruke pogreške kojima joj je Šarapova znatno olakšala put do dolaska do velike prednosti. Iza toga, Kvitova više nije dala Ruskinji da se vrati u prvi set.

Nakon odličnog završetka prvog, ljevoruka Čehinja je jednako dobro započela i drugi set, s breakom već u prvom gemu. I tada joj je suparnica pomogla dvostrukom pogreškom, kod 30:30, da bi Kvitova tu break-loptu iskoristila prvo reternom kojim je preuzela inicijativu u poenu, pa forhendom na crtu u izmjeni otraga.

Gem kasnije, Čehinja je zadržala servis i stigla do seta i 2:0, ali u nastavku je postalo zanimljivije. Šarapova je kod zaostatka od 2:1 iskoristila šansu u gemu u kojem je Kvitovoj u dva poena zakazao forhend i breakom poravnala na 2:2, da bi se iza toga, u seriji izgubljenih servis-gemova, došlo do 4:3 i servisa za Kvitovu, koja je u toj fazi meča reternirala možda i najbolje na turniru. Ruskinja servisom nije mogla ni do kakve prednosti, ali na njezinu sreću, tada ni suparnici nije išlo kada je servirala.

Niz breakova zaustavljen je držanjem Čehinje za vodstvo od 5:3, u gemu u kojem joj je Šarapova pomogla s tri promašena reterna nakon 15:30, u situaciji u kojoj je Ruskinja mogla više, a kako se pokazalo, ta šansa bila joj je posljednja u meču. Na servisu Kvitove za pobjedu nije uzela ni poen, a samo na jednom, kod 30:0, mogla je kriviti samu sebe, s promašajem reterna drugog servisa, kojim je dala Čehinji tri meč-lopte. Nakon asa na prvoj, Kvitova je mogla početi slaviti.

S naslovom na londonskoj travi, 21-godišnja ljevakinja postala je prva češka pobjednica nekog Grand Slam turnira nakon Jane Novotne, koja je 1998. godine također osvojila Wimbledon. Pored toga, može se pohvaliti i da je prva ljevoruka tenisačica s wimbledonskom "krunom" još od 1990., godine devetog i posljednjeg londonskog naslova Martine Navratilove, koja joj je, kako je rekla prije koji dan, bila uzor kada je počinjala s tenisom.

S Novotnom i osobito Navratilovom, ali i brojnim drugim velikim igračicama koje su osvajale Wimbledon, mlada Čehinja sada je u vrlo uglednom društvu...

Wimbledon, 2.7.2011., tenisačice, finale: Kvitova (Češka, 8) - Šarapova (Rusija, 5) 6:3, 6:4.

Izvor: Ivor Krapac / SportNet.hr

Komentari