Za trganje stolaca na tribinama i do tri godine zatvora

Objavljeno: 07.01.2011. 16:25

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Uspije li se pijani ili maskirani navijač provući na stadion morat će platiti od 2000 do 15.000 kuna kazne ili mu prijeti do 30 dana zatvora

Navijači maskiranog lica kapom ili maramom (ili na drugu način maskiranog lica) kao i oni koji su pod utjecajem alkohola ubuduće neće imati pristup stadionima, odnosno sportskim natjecanjima. Uspije li se pak pijani ili maskirani navijač provući na stadion morat će platiti od 2000 do 15.000 kuna kazne ili mu prijeti do 30 dana zatvora, stoji to u Nacrtu konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, kojeg je Vlada s današnje sjednice uputila u Sabor, gotovo po isteku šestomjesečnog roka u kojem je to moralo biti učinjeno.

Strože će se pak kažnjavati četiri kaznena djela na stadionima, a riječ je o sudjelovanju u tučnjavi, organizaciji nasilja na utakmicama, uništavanje imovine te nepoštivanje mjera zabrane. Tako prijeti kazna od jedne do pet godina zatvora huliganima koji se na utakmici potuku ili pak napadnu druge gledatelje, redare, sportaše...

Oni koji se na stadionu odluče razbijati tuđe stvari ili pak čupati stolce s tribina i sl. mogu biti kažnjeni kaznom zatvora do tri godine. Registrirani huligani prije utakmica hrvatskih sportaša u inozemstvu morat će policiji predati putovnice. Postroženi su i uvjeti odabira redara koji mogu osiguravati utakmice, a policija može zabraniti održavanje utakmice ako na stadionu nisu osigurani primjereni sigurnosni uvjeti.

- Ovo je zakon protiv divljana i divljačkog ponašanja - prekinula je premijerka Jadranka Kosor ministra obrazovanja Radovana Fuchsa koji je želio reći kako će se sada možda javiti oni koji će neke mjere smatrati protiv nečijih prava. No, dodao je kako su sve mjere koje je Vlada usvojila protiv nereda na sportskim natjecanjima već na snazi u Europi i svijetu.

- Ovim zakonom utakmice želimo učiniti pristupačnije onima koji vole sport, a ne da budu okupljalište onima koje ne vole ništa i nikoga - poručila je premijerka Jadranka Kosor.

Podsjetila je na policajca Kristijana Troktera koji je na utakmici između Dinama i Hajduka 1, svibnja 2010. godine, obavljajući svoj posao, zbog divljanja huligana ostao bez oka. Upravo je to bio okidač da Vlada odluči postrožiti mjere sankcioniranja nereda na utakmicama.

Formalno je u odnosu na prvo čitanje tog zakon promijenjena samo jedna riječ, odnosno riječ droge zamijenjena je s opojne droge.

Komentari