Ekskluzivno

Aeromiting u Varaždinu održat će se i ove godine, Amerikanci se nude s F-16

Objavljeno: 25.01.2016. 20:01

Zadnja izmjena: 15.02.2016. 23:56

Trećeg vikenda u srpnju ove godine na varaždinskom će se aerodromu pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar - Kitarović održati dvodnevni međunarodni miting CIAV 2016. Kako doznajemo od organizatora, Aeroklub Varaždin zaljubljenicima u ovakve zrakoplovne spektakle sprema još atraktivniji program od prošlogodišnjeg...

Posjetiteljima Croatian International Airshowa spremamo brojna iznenađenja, a jedna od novina je svakako uvrštavanje 'CIAV-a 2016' na milavia.net-ovu svjetsku listu zrakoplovnih priredbi koje treba posjetiti, naglasio je Robert Mišak, nositelj projekta i tajnik Aerokluba Varaždin.

-  CIAV je postao svojevrsni brend grada Varaždina i Varaždinske županije, te se etablirao kao najveći u Hrvatskoj i jedan od većih u regiji. No, zahvaljujući odličnoj organizaciji i svemu što je lani pokazano, priznat je i u Europi jer ga stručnjaci u ovoj zrakoplovnoj branši ocjenjuju superlativima – ističe Mišak.

Podsjećamo, prošle godine na nebu iznad varaždinske zračne luke svoje su letačke vještine između ostalih demonstrirati članovi akrobatskih skupina “Krila Oluje“ i “Baltic Bees“ izvodeći najzahtjevnije manevre od kojih zastaje dah.

>FOTO/VIDEO: Prvog dana aeromitinga avioni doslovno “parali“ varaždinsko nebo

- Pripreme za još jedno izdanje CIAV-a članovi Aerokluba Varaždin počeli su u rujnu prošle godine. Pozive za sudjelovanje u letačkom dijelu programa uputili smo u 15 zemalja članica NATO saveza, a potvrde iz SAD-a čiji USAF nudi nastup F-16 iz baze u Avianu i 'Red Bull-a' očekujemo do kraja proljeća – rekao je Mišak dodavši kako je Ured Predsjednice RH pismenim putem još 3. studenoga 2015. službeno potvrdio visoko pokroviteljstvo nad CIAV-om 2016.

Napomenuo je da Predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović u dopisu između ostalog naglašava kako ovakva manifestacija “ima bogato hrvatsko nasljeđe u segmentu tehničkih znanosti, te je značajna za promociju zrakoplovstva mladim naraštajima u našoj zemlji“.

- Organizacija ovakvih zrakoplovnih spektakla u Hrvatskoj bila bi nemoguća bez partnerstva Grada Varaždina, Varaždinske županije i Aerokluba. Prepoznaju to i strane medijske kuće čiji novinari nas već uporno salijeću brojnim pitanjima. Najviše ih zanima tko će sve sudjelovati u programu iako im sve još ne možemo otkriti. To ne čudi, jer se pročulo da nam se doslovno 'nudi' i atraktivna belgijska akrobatska skupina 'Bronco team' s pet aviona – zaključio je Mišak.

Komentari