Bob Marley: 67 godina od rođenja prerano otišlog proroka ljubavi

Objavljeno: 06.02.2012. 07:49

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Na današnji dan prije 67 godina rođen je Bob Marley, prvi reggae glazbenik koji je postigao status svjetske superzvijezde.

Prije 67 godina, 6. veljače 1945. godine, rođen je jedan od najpoznatijih glazbenika i pjevača, Jamajčanin Bob Marley, čije pjesme i današnjim generacijama prenose omiljene ljubavne i pomirujuće poruke.

Još i za vrijeme života, Marley je bio prvi reggae glazbenik koji je postigao status svjetske superzvijezde.

Od 1963. godine, kad je formirana originalna postava The Wailersa, Bob Marley je zvijezda na Jamajci. Kad je 1966. Haile Sellasie je posjetio Jamajku, Bob i ostatak Wailersa prihvaćaju rastafarijansku vjeru.

Svojom glazbom nastojao je rasprostraniti poruku ljubavi i mira, a u rodnoj zemlji Bob postaje prorok, dok njegov utjecaj seže i do politike.

Iza sebe je ostavio brojne hitove koji se i danas vrte svakodnevno diljem radio postaja, poput Woman no cry, Could you be loved, I shot the sherrif, One love, Three little birds, Get up stand up, Stir it up...

Bob Marley preminuo je od raka pluća 11. svibnja 1981. godine u 37. godini života.

Još za života Bob Marley i njegovi The Wailersi izabrani su za band godine (1976.) prema magazinu Rolling Stone, a isti mu je magazin odao počast i 2004. godine, uvrstivši ga na 11. mjesto najboljih izvođača svih vremena.

Bob Marley je i član Rock and roll Hall of Fame od 1994. godine, a 2001. godine posthumno mu je dodijeljena i zvijezda na holivudskom Walk of Fame.

Bio je prva megazvijezda iz trećeg svijeta i učinio je mnogo na oživljavanju oslabljene političke svijesti mladih ljudi, a u nasljeđe je ostavio pjesme koje i danas nadahnjuju glazbenike širom svijeta.

Komentari