priča o koi šaranima

Dejan Mihalić iz Gornjeg Kneginca uzgaja najcjenjeniju vrstu ribe na svijetu

Sve je krenulo od ljubavi prema ribicama, a nakon dodatne edukacije počeo je s uzgojem i prodajom. Kako kaže, koi šaran najbolje se prodaje u Sloveniji i Austriji...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 07.03.2021. 09:12

Zadnja izmjena: 07.03.2021. 09:21

Jeste li ikad čuli za koi šarane? Oni su najcjenjenija vrsta ribe na svijetu, a na jednoj aukciji 2018. godine u Japanu jedna takva riba stara 9 godina prodata je za 1,8 milijuna dolara.

Upravo se njihovim uzgojem bavi Dejan Mihalić iz Gornjeg Kneginca kojem je ovaj hobi u kojeg je osim vremena uložio i puno novaca, naposlijetku postao posao. Kako nam je ispričao, koi japanski šaran je ukrasna vrsta šarana koji se uzgaja i njeguje u dekorativne svrhe u otvorenim koi ribnjacima ili vodenim vrtovima. Osim prekrasnih boja krase ga pitomost i privrženost te uz malo truda možete ga hraniti iz ruke i maziti.

Uz adekvatno držanje može i dugo živjeti, a u prosjeku mu se pripisuje 50 godina. Tako postoji jako poznata pričao o „Hanako“ koja je promijenila četiri vlasnika i doživjela punih 225 godina. U bazenima i vrtnim jezercima koje je sam sagradio osim koi šarana uzgaja i druge zlatne ribice za akvarij i vrtna jezerca.

Sve je krenulo od ljubavi prema ribicama, a nakon dodatne edukacije počeo je s uzgojem i prodajom. Kako kaže, koi šaran najbolje se prodaje u Sloveniji i Austriji .

- Cijene su dobre, ali ima jako puno posla. Planiram se širiti još i dalje jer imam prostora. Inače, za dozvolu mora biti sve ograđeno, bazen mora biti za otpadne vode, kamere, zaštićeno od krađe jer su koi šarani ugrožena vrsta kod nas - ispričao nam je Dejan i dodao kako šarani mogu narasti do metar dužine.

- Moj je savjet svim ljudima koji su sad u doba korona većinom kod kuće da si naprave neko malo vrtno jezerce. To je prava oaza i mir za dušu - poručuje Dejan.

Komentari