Bonsai: Uzgojite i oblikujte sami svoje patuljasto drvo

galerija-images/bonsai

Objavljeno: 07.04.2015. 15:55

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Dario Kocbek

Bonsai u doslovnom prijevodu znači stabalce u posudi. Za njegovo oblikovanje i uzgoj je potrebna određena hortikulturna vještina, a kako se to radi na primjeru nam je otkrio Dario Kocbek...

Mnogi hobi vrtlari žele se okušati u izradi bonsai drveta. Postupak ću objasniti na Juniperusu „old gold“ (vidi fotografije), vrlo izdržljivom i za bonsai pogodnom četinaru, kazao je Kocbek.

- Nakon uklanjanja viška grančica i iglica prema osobnoj skloonosti ili viziji uzgajivača, drvo se omota bakrenom žicom. To je nužno radi vizualnog efekta. Potom oštrim nožem prepolovite korijenovu balu na pola i s vilicom prorahlite korijen. Bitno je da se deblji korijeni režu, a ostavljaju se sitni. Na dnu posude probušite barem četiri rupe i stavite komadiće prozirne tkanine na njih. Nemojte zaboraviti staviti sitan šljunak u posudu, oko dva centimetra je dovoljno – ističe Kocbek.

Za pripremu supstrata, vrtnu zemlju treba promiješati s kupljenom uz dodatak od oko 20 posto šljunka.

- Usipajte do pola u posudu i umetnite biljku koju malo utisnete u zemlju. Dodajte ostali pripremljen supstrat sve do vrha posude i s drvenim štapićem ga polako utiskujte. Time izbjegavate nastanak zračnih džepova. Na kraju dodajte sitni šljunak i svoj bonsai dobro zalijte – zaključio je Kocbek.

Inače, ovo je vrlo jeftina verzija budućeg bonsaija. Sadnica košta oko 20 kuna, a terakota posuda još toliko. Ukupni troškovi su oko 80 kuna.

{gallery}bonsai{/gallery}

Bonsai se može uzgojiti na više načina:
- iz sjemena
- iz margote ili zakorjenice
- preoblikovanjem lončanice iz rasadnika
- vađenjem pogodnog primjerka iz prirode

Svaki od ovih načina ima prednosti i mane, a sam uzgajivač će odabrati onaj koji mu najviše odgovara.

Komentari