Đumbir - tajni sastojak mršavljenja i recept za zdravlje cijelog tijela

Objavljeno: 02.04.2015. 09:49

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Izvor: Ilustracija

Za zdravlje i snagu uzimao ga je Konfucije, a u srednjem su mu vijeku europski vladari pripisivali razna afrodizijska svojstva.

Podrijetlo

Đumbir je trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana poznata po svome korijenju. Podrijetlom je iz Kine, ali sada se uzgaja u mnogim zemljama, uključujući Aziju, Indiju, Afriku i Karipske otoke. Bogat je eteričnim uljima, vitaminom B, kalijem, manganom, bakrom i magnezijem. Za zdravlje i snagu uzimao ga je Konfucije, a u srednjem su mu vijeku europski vladari pripisivali razna afrodizijska svojstva. Đumbir ublažava bolove, potiče probavu, liječi artritis, smiruje razdražljivost, smanjuje upale, uništava patogene mikroorganizme, sprječava širenje stanica raka i pomaže kod gripe i prehlade.


Kako prepoznati kvalitetan đumbir?

Korijen đumbira je dostupan u sirovom obliku, u prahu, ušećeren ili ukiseljen. Kad je god moguće, nabavite svježi, a ne sušeni đumbir jer sadrži više gingerola. Prilikom odabira, provjerite da je korijen čvrst i gladak te da nije pljesniv.

Jela s đumbirom

Njegova oštra, prodorna i pikantna aroma daje specifičan okus jelima azijske kuhinje, posebno onima pripremljenima u woku. Svježi đumbir koristi se u pripremi kako slanih tako i slatkih jela, dajući ljutu, ali i osvježavajuću aromu marinadama, prženim jelima, juhama, curryjima, žitaricama te svježem povrću.

Svakako nov okus dat će plodovima mora, a teškim mesima, poput patke i svinjetine, smanjit će masnoću. Toplu i mirisnu notu dat će poširanom voću, kompotima, tijestima za pripremu kolača i napicima.

svoju omiljenu salatu novim salatnim preljevom od maslinova ulja, tamari umaka, nasjeckanog češnjaka i naribanog đumbira.

Dodajte ga pirjanom povrću ili marinirajte tofu prije pečenja u marinadi od soja umaka, sezamova ulja, protisnutog češnjaka, naribanog đumbira i malo meda.

Dodajte nekoliko ploškica đumbira prilikom kuhanja kompota, naribajte ga u nadjev za pečene jabuke ili u tučeno vrhnje, a u prahu ga dodajte u tijesto za muffine ili kod pripreme kolača sa sušenim voćem.

Čaj od đumbira – tajni sastojak zdravog mršavljenja

Sastojci:

• korijen đumbira (5 cm duljine)
• 1 l vode
• med po želji

Priprema:

Zagrijte vodu, pa kada zavrije dodajte nasjeckani korijen đumbira i kuhajte još 5 minuta. Procijedite čaj i po želji dodajte med. Pijte toplo.Čaj od đumbira drži apetit pod kontrolom te nam daje dulji osjećaj sitosti. Može se pripremiti od svježeg korijena ili đumbira u prahu. Važno je piti 250 ml čaja od đumbira 15 minuta prije obroka. Đumbir možete kombinirati i sa drugim namirnicama i biljkama kao na primjer limunom i metvicom.

Prirodan lijek za bolju probavu

Đumbir je bogat gingerolom - prirodnim sastojkom koji poboljšava rad crijeva. Upravo zbog toga, ova biljka olakšava i potiče probavu, ublažava nadutost i želučane tegobe te sprječava grčeve. Zahvaljujući poticanju lučenja sluzi đumbir sprječava nastanak čira – oštećenja sluznice želuca. Zingeron, spoj koji đumbirovom korijenu daje ljutit okus, djelotvoran je protiv proljeva uzrokovanog bakterijom E.coli, osobito u djece.

Smanjuje upale i ublažava alergije

Đumbir ima analgetska, smirujuća i antibakterijska svojstva, a zbog antihistaminskog djelovanja koristi se i kod liječenja alergija. Primjenjuje se kod liječenja reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i drugih bolesti mišićno-koštanog i vezivnog tkiva. Rezultati liječenja artritisa đumbirom nadmašuju rezultate liječenja konvencionalnim lijekovima.

Oblozima od đumbira izliječite bolesti

Od đumbira se prave oblozi protiv akutnih ili kroničnih bolova uzrokovanih reumatizmom i artritisom, bolova u leđima, ukočenog vrata, grčeva u želucu, upale jetre i bubrega, bronhitisa i astme. S đumbirovim oblozima možete obložiti cijelo tijelo ili se kupati u kadi s đumbirovom vodom radi opuštanja cijelog organizma i eliminacije toksina. Poboljšava stanje kod reume, artritisa i gihta, potiče krvotok, otklanja otrove i toksine.

Lijek protiv mučnine

Đumbirov korijen već se 2500 godina koristi u Kini, Indiji i drugim zemljama Azije kao lijek protiv mučnine. Ne izaziva mukotrpne prateće pojave poput omamljenosti, koja se tipično javlja nakon uzimanja farmaceutskih lijekova protiv mučnine. Uzimanje 250 miligrama đumbirovog korijena u prahu u kapsulama četiri puta dnevno efikasno je ublažilo jutarnje mučnine i smanjilo broj napada povraćanja kod rane trudnoće.

 

Izvor: dnevnik.hr

Komentari