FOTO: Zalogaj koščičjaka, gibanika i salate "Varaždin" za ugodniju šetnju gradom

Objavljeno: 19.09.2015. 12:17

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 08:46

Foto: Valerija Mihalić

Varaždinsko zelje, vidovečki gibanik, koščičjak, i varaždinski klipić samo su neki od 13 zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Varaždinske županije, a koje se danas moglo kušati na Franjevačkom trgu.

Vrijedni kuhari potrudili su se predstaviti ono najbolje od domaće kuhinje našeg kraja i za današnje gastronomsko uživanje u centru grada Varaždina pripremili su razne delicije.

- Pripremili smo vidovečki gibanik, kolač od heljde poznati koščičjak, salatu "Varaždin" u košaricama od parmezana i kanape sendviče od bučinih koštica. Osim ovih zalogajčića, napravili smo i sarmu od varaždinskog zelja. Sve je napravljeno od naših tradicionalnih proizvoda koje Varaždinci nažalost premalo koriste u kuhinji, a jako su kvalitetni i zdravi. Trebalo bi ih svakako češće koristiti u svakodnevnoj kuhinji - doznali smo od mladog kuhara Nevena Božića.

A cijela akcija predstavljanja onog najboljeg od domaće gastronomije dio je upravo promocije poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, tradicionalnih proizvoda Varaždinske županije koji su zaštićeni nekim od oblika oznake, bilo da se radi o jamstvenom žigu ili oznakama izvornosti i zemljopisnog podrijetla.

- Ovakvim prezentacijama želimo našim ljudima što više približiti naše tradicionalne proizvode kako bi ih prepoznali na tržištu i što više koristili u samoj kuhinji - rekao je Dragutin Vincek, pročelnik za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije.

Prolaznici su vrlo dobro prihvatili ovakvu vrstu promocije tradicionalnih proizvoda, a neki su nam otkrili i koriste li koji od tih proizvoda u vlastitoj kuhinji.

- Da, znam koji su naši tradicionalni proizvodi i sve su to jako fine stvari. Najviše od svega koristim varaždinsko zelje za spravljanje raznih jela, od ćušpajza do sarme. Ono što najviše volim je dinstano zelje, a tajna dobrog dinstanog zelja je varaždinsko zelje i puno finog luka - doznali smo od umirovljenice Đurđice Petković koja je isprobala kanape od bučinih koščica, vidovečki gibanik i koščičjak.

Za što bolju atmosferu ovog gastro-događaja potrudio se i poznati varaždinski verglaš Srećko koji u pauzi od sviranja nije mogao odoljeti zamamnom mirisu sarme.

Komentari