I Varaždin će obilježiti svjetski dan kronične mijeloične leukemije

Objavljeno: 20.09.2014. 11:37

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: HULL, ilustracija

Obilježavanju Svjetskog dana kronične mijeloične leukemije pridružit će se u ponedjeljak, 22. rujna i Hrvatska udruga leukemija i limfomi Podružnica Varaždin.

Svjetski dan KML-a obilježit će se diljem Hrvatske, a varaždinska podružnica organizirat će informativni štand i druženje na Franjevačkom trgu, ispred robne kuće Varteks, od 10 do 12 sati.

Diljem Hrvatske organizirat će se informativni štandovi, a ideja je da se kroz razgovore s liječnicima-hematolozima i druženje s bolesnicima i članovima njihovih obitelji sazna više o toj bolesti i lijekovima koji se koriste za njeno liječenje.

- Oboljelima je uvijek teško govoriti o svojoj bolesti, često se nemaju kome obratiti za savjet, a ovo je jedna od prilika da saznaju sve što ih zanima iz prve ruke, od liječnika i osoba koje također boluju ok KML-a. Stoga pozivam sve da nam se pridruže u ponedjeljak na našem informativnom štandu - rekao je Dražen Vincek, predsjednik varaždinske podružnice KML-a.

Datum 22.09. je izabran za obilježavanje Svjetskog dana KML-a zbog toga što je genetska promjena leukemijske stanice, nastala izmjenom genetskog materijala upravo između 9. i 22. kromosoma, dovela do nastanka novog Philadelphia kromosoma koji nosi tzv. bcr-abl gen odgovoran za nastanak bolesti.

Komentari