Kraljevski miris bosiljka otjerat će komarce iz vašeg vrta

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 30.06.2015. 18:56

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Ilustracija

Bosiljak „Ocimum bailicum“, je vrsta začinskog bilja, koja bi se u doslovnom prijevodu latinskog i starogrčkog naziva mogla prevesti kao „Kraljevski miris“. On se danas kao začin uzgaja diljem svijeta, a kod nas su najrasprostaranjeniji talijanski – mediteranski kultivari kao što su: Green Super Globe, Harlekin, Super Globe...

Inače, sama biljka bosiljak potječe iz Indije, ali se najviše koristi u Europskoj kuhinji. Osim kulinarskih svojstava bosiljak također ima i jako dobra zdravstvena svojstva, on je jako dobar antioksidans, ima antibakterijska svojstva, jača imunološki sustav, štiti srce i krvne žile, pomaže u borbi protiv infekcija, koristi se kod probavnih smetnji.

Još je važno naglasiti da je bosiljak i izvrstan repelent i njegov intenzivni miris odbija komarce, tako da će Vam malo bosiljka u vrtu pomoći i pri obrani od tih malih dosadnih stvorenja, ističe dipl. Ing. agronomije Ivan Bača, jedan od stručnjaka zaposlenih u varaždinskim Parkovima.

Bosiljak uzgajamo iz sjemena. Za njegovo klijanje potrebna je temperatura 18–20 ̊ (25 ̊C), (4-5 dana). Minimalna temperatura pri kojoj sjeme niče je 12  ̊C (7-14 dana). Pri toj temperaturi rast biljke stagnira i pojačava se napad gljivica.

Bosiljku je potrebno  šest do osam sati sunčeve svjetlosti tijekom dana i dosta vode, a spreman je za branje šest tjedana nakon nicanja sjemena. Postoji pravilo u branju listova bosiljka, a to je da se ne trgaju pojedinačni listovi, već se trgaju cijeli izbojci i to iznad para listova, jer će u pazušcima listova niknuti novi izbojci. Nakon cvatnje biljka se više ne koristi za u prehrambenoj industriji.

Bosiljak, a i druge začinske biljke možete potražiti u Gradskoj vrtlariji Parkova Varaždin, na adresi Gustava Krkleca 2, a više informacija možete dobiti na telefon 042/330-082.

Komentari